Discurs del president d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier
Discurs del president d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier

80 anys de l'inici de la Segona Guerra Mundial amb actes solemnes a Polònia

El president alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha demanat perdó a les víctimes poloneses pels atacs de l'Alemanya nazi

Actualitzat

Alemanya i Polònia recorden l'inici de la Segona Guerra Mundial, ara fa 80 anys, en un acte solemne a la petita ciutat de Wielun.

El president alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha demanat perdó a les víctimes poloneses pels atacs de l'Alemanya nazi. Ho ha fet durant l'acte de commemoració del 80è aniversari de la guerra, que va començar a Polònia el 1939.

Steinmeier, en el seu discurs en alemany i en polonès, ha condemnat els actes de l'exèrcit nazi a Polònia:

"Van ser alemanys els que van causar crims contra la humanitat a Polònia. M'agenollo davant les víctimes dels atacs a Wielun. M'agenollo davant les víctimes poloneses. I demano perdó."

 

 

A Wielun va caure, de matinada, la primera bomba de l'aviació nazi. La població va quedar destruïda i van morir més d'un miler de persones. La invasió polonesa va acabar a l'octubre i va marcar l'inici de la guerra més sagnant a l'Europa del segle XX.

 

Acte commemoratiu pel 80è aniversari de la Segona Guerra Mundial a Wielun

 

L'acte a Varsòvia

El president polonès, Andrzej Duda, ha acompanya al seu homòleg alemany en l'acte de Wielun. Els dos polítics seran els oradors principals en el segon acte commemoratiu a Varsòvia, la capital polonesa.

En la cerimònia de la capital també hi seran presents Angela Merkel, cancellera alemanya, i Mike Pence, vicepresident dels Estats Units. El president dels Estats Units, Donald Trump, havia d'assistir a l'acte, però el pas de l'huracà Dorian pel seu país ha fet que cancel·lés la seva visita.

Merkel serà l'única dels principals líders europeus presents a la capital polonesa.

A Varsòvia s'espera la presència de 40 països de l'OTAN, la Unió Europea i el Partenariat Oriental, una organització que ajunta països de l'antiga Unió Soviètica, entre els quals hi ha Polònia.

Josep Borrell, ministre d'Exteriors, i el president del Senat, Manuel Cruz, representaran la delegació espanyola en els actes.

ARXIVAT A:
Segona Guerra Mundial
Anar al contingut