84.000 "armilles grogues" surten al carrer en el novè dissabte de protestes a França
Protestes dels Armilles Grogues a París (Reuters)

84.000 "armilles grogues" surten al carrer en el novè dissabte de protestes a França

S'han identificat o detingut 244 persones a tot el territori, algunes per portar armes blanques i participar en actes violents

Actualitzat

Novè dissabte de mobilitzacions a França dels Armilles Grogues, un moviment de protesta que va revifar la setmana passada, després del parèntesi nadalenc. La jornada també ve marcada per la polèmica detenció d'un dels seus líders, que al·lega motius polítics en el seu arrest.

S'han identificat o detingut 244 persones a tot el territori, algunes per portar armes blanques i participar en actes violents.

El Ministeri de l'Interior calcula que han sortit al carrer 84.000 persones a tot el país. Més de 8.000  han desfilat pacíficament pels carrers de París amb crits de "Macron dimissió".

El govern francès ha tornat a desplegar 80.000 policies per tot el país i 5.000 a París, per evitar aldarulls.

 

Armilles grogues pels carrers de París aquest migdia amb bombes de fum i bengales

 

L'Elisi assegura que dissabte passat van detectar petits grups radicals que volien atacar punts emblemàtics del poder. Van haver d'evacuar el portaveu del govern francès quan un grup va entrar al ministeri on té el despatx.

Segons informa el diari "Le Figaro", la nit d'aquest divendres una dotzena de manifestants van impedir la distribució de 20.000 exemplars del diari La Voix du Nord, com a denúncia pel tractament mediàtic que fan dels Armilles Grogues.

Un altre grup de 50 persones van presentar-se anit al centre d'impressió de L'Yonne républicaine i van bloquejar la sortida dels camions de distribució. 

 

Notícia relacionada: Incidents en el vuitè dissabte de manifestacions dels Armilles Grogues a França

 

La policia tornarà a fer controls previs per detectar possibles esvalotadors i detenir-los abans. El ministre de l'Interior, Christophe Castaner, en unes polèmiques declaracions, ha alertat que, si hi ha violència, els manifestants en seran còmplices.

"Els que fan una crida a la manifestació dissabte saben que hi haurà violència i tenen la seva part de responsabilitat. Al principi es podia dir que era gent que s'havia afegit al grup per trencar-ho tot i que no havien estat ells, però qui es manifesti aquest dissabte en serà còmplice."

 

Protestes dels Armilles Grogues a la ciutat de Bourges, al centre de França

 

En les últimes setmanes, els Armilles Grogues han volgut despistar la policia convocant oficialment en uns llocs i anant després a d'altres.

S'ha convocat una protesta a la ciutat de Bourges, al centre del país, de 68.000 habitants i on s'han manifestat uns 5.000 armilles grogues. Hi ha hagut tensió i s'han detingut 15 persones de manera preventiva al voltants de la manifestació, anomenada Acte IX.

 

Diversos "armilles grogues" a dins d'una furgoneta a Bourges

ARXIVAT A:
Armilles GroguesFrança
Anar al contingut