8 de cada 10 boscos no estan explotats i podrien derivar en "incendis catastròfics"

La majoria dels boscos estan en mans privades i la rendibilitat de la seva explotació és escassa i a molt llarg termini

Actualitzat

Catalunya és un país de boscos. Segons dades del Pla General de Política Forestal, el 38% del territori de Catalunya està cobert de bosc. Si es parla de zona forestal, que inclou també els matollars, s'arriba al 61,1%.  A les comarques centrals catalanes és on hi ha la major proporció de bosc.

El Consorci Forestal critica que el 80% de la superfície de boscos que té Catalunya no es gestiona i que això pot derivar en "incendis catastròfics". "L'abandonament de la gestió forestal és el gran repte que s'ha d'abordar", subratlla l'entitat que aplega propietaris, agrupacions forestals i silvicultors del país.

Arran dels incendis dels últims dies, el consorci lamenta que "l'acumulació de combustible" als boscos fa que les tasques d'extinció siguin "perilloses" i, fins i tot, a vegades les converteix en "impossibles". També alerten que cal revertir aquesta situació d'abandonament dels boscos.

"És el gran repte a l'hora de prevenir incendis catastròfics"​

El principal motiu de l'abandonament de la gestió forestal és la rendibilitat de la seva explotació, molt escassa i a molt llarg termini. Per això, els propietaris demanen que s'incentivi la gestió de la fusta.

El Consorci Forestal de Catalunya també demana que s'ajudi els propietaris afectats pels focs a retirar aviat la fusta cremada per facilitar la regeneració dels espais afectats. Dos dels alcaldes de les zones afectades han parlat de donar valor al treball dels boscos.

Per Ramon Mullerat, alcalde de Santa Coloma de Queralt, "el preu de cuidar els boscos hauria de tenir un valor". Mullerat afegeix que si s'ha de netgejar un bosc "el que neteges ha de tenir un preu que ha de sortir a compte".

Per David Alquézar, alcalde de Sant Martí de Tous, "s'ha de posar en valor el preu d'aquesta fusta des de la proximitat". Alquézar apunta que la gestió que s'ha de fer "no hauria de ser només ecònomica".

"S'hauria de pagar la fusta com si estiguéssim pagant gasoil."


Rossend Castelló, president del Consorci Forestal de Catalunya, explica que la despesa que fem un cop hem de córrer a apagar un incendi és molt superior a la que dediquem a fer-ne prevenció:

"En aquests moments, les ajudes en els agricultors privats són de dos milions i mig de transferències de la Generalitat per any. Estem parlant d'uns 30 cèntims per català a l'any. Els costos de prevenció directa d'un any com aquest seran de 20 a 40 vegades superiors a aquest. Els bombers, les despeses dels hidroavions, de tots els dispositius que es munten... i no parlem de les conseqüències de pèrdua de capital, de paissatge i de patrimoni."

Segons Josep Maria Tussell, coordinador de la Coperativa de Serveis Forestals, "el dia que aconseguim que es reverteixi econòmicament tot el que ens dona el bosc haurem fet un pas endavant". Tussell afegeix que s'hauria de posar en valor tots els usos mediomientals, culturals i socials que aporten els boscos. "Només així ens en podrem ensortir."

ARXIVAT A:
Medi ambientIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut