7 morts en la pitjor escalada de violència entre Palestina i Israel des del 2014

Sis palestins i un civil israelià han mort en els enfrontaments posteriors a la incursió de l'exèrcit israelià a Gaza
7 morts en la pitjor escalada de violència entre Palestina i Israel des del 2014

7 morts en la pitjor escalada de violència entre Palestina i Israel des del 2014

Sis palestins i un civil israelià han mort en els enfrontaments posteriors a la incursió de l'exèrcit israelià a Gaza
Juli Rodés Actualitzat
TEMA:
Pròxim Orient
L'escut antimíssils Cúpula de Ferro intercepta dos projectils disparats des de Gaza, sobre el cel de la ciutat israeliana d'Ashkelon (Reuters)

L'escut antimíssils Cúpula de Ferro intercepta dos projectils disparats des de Gaza, sobre el cel de la ciutat israeliana d'Ashkelon (Reuters)

Escalada de violència entre Palestina i Israel, que viuen l'enfrontament armat de més intensitat des del 2014.

En les 24 hores posteriors a la incursió de les forces israelianes a Gaza han mort almenys cinc milicians de Hamas, un civil palestí i un civil israelià. A més, almenys una quinzena de palestins, una civil israeliana i un militar israelià han resultat ferits.

L'exèrcit israelià ha desplegat efectius a prop de la frontera amb la franja de Gaza.

 

 

El civil israelià ha mort aquest dimarts al seu pis de la ciutat costanera d'Ashkelon, al nord de Gaza, a causa de l'impacte d'un coet disparat des de la franja.

Es tracta d'un home de 48 anys. A més, una dona ha resultat ferida greu. 

 

 

Ashkelon i altres poblacions ha estat l'objectiu de desenes de projectils disparats des de Gaza l'endemà de la incursió de les forces especials de l'exèrcit d'Israel a la franja per matar un líder de la branca armada de Hamas.

L'operació va rebre suport aeri i va acabar amb la mort de set palestins i d'un oficial israelià.

Segons diverses fonts israelianes, des d'aquest dilluns s'han disparat més de 400 projectils contra el sud d'Israel des de la franja de Gaza.

 

 

Les sirenes han continuat sonant aquesta nit i aquest matí i molts israelians han corregut als refugis. Diversos habitatges han estat danyats pels projectils disparats per Hamas i altres organitzacions. 

Una quarta part han estat interceptats pel sistema defensiu Cúpula de Ferro.

Les milícies palestines han reivindicat aquests atacs com una represàlia per la incursió de diumenge

Entre els projectils disparats hi ha un míssil antitanc que ha impactat contra un autobús i ha ferit un militar.

 

Imatge facilitada per Hamas que mostra la destrucció d'un autobús, a Israel, amb un míssil disparat des de Gaza (Reuters)

 

La resposta de l'exèrcit isralià s'ha intensificat aquesta nit, amb bombardejos sobre nombrosos objectius, com el quarter general de la intel·ligència de Hamas i els estudis de la televisió Al-Aqsa, pròxima a Hamas. També sobre algun habitatge.

 

 

El portaveu del Ministeri d'Exteriors israelià, Emmanuel Najshon, ja havia llançat un advertiment a Hamas.

Des de Gaza, fonts mèdiques palestines han informat que els bombardejos israelians de contrarepresàlia de la represàlia han tocat 150 objectius i han causat la mort de mitja dotzena de persones i una quinzena de ferits.

"Israel no accepta i no acceptarà això. Els atacs deliberats contra civils israelians seran contestats per atacs forts i mortals de l'exèrcit [israelià] contra Hamas."

L'exèrcit israelià també ha reconegut que la seva aviació ha disparat contra un grup de palestins que llençaven projectils contra Israel.

Aquesta escalada de violència entre Palestina i Israel arriba quan semblava possible l'entrada en vigor d'una treva de llarga durada negociada amb la mediació d'Egipte i el suport de l'ONU que havia d'alleujar la situació generada pel bloqueig.

 

 

El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha demanat avui, a través del seu portaveu, Fahan Haq, "màxima contenció" a les dues parts:

"Ha demanat a les parts contenir-se en la major mesura possible. El coordinador especial de Nacions Unides, Nickolai Mladenov, està treballant amb Egipte i les parts implicades per restablir la calma."

A causa d'aquest enfrontament armat, les escoles, oficines governamentals i els bancs no han obert a Gaza aquest dimarts.

Les classes també s'han suspès a les escoles israelianes de poblacions pròximes a la franja, algunes de les quals ja van tancar ahir.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Israel