Imatge de la Manifestació per la Llibertat, el 26 d'octubre (Pau Venteo)

A Catalunya, 7 de cada 10 voldrien un referèndum, mentre que a Espanya, 3 de cada 10

Segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que, per primera vegada, ha preguntat a ciutadans de tot Espanya

RedaccióActualitzat

Més del 80% dels catalans pensa que el diàleg és la millor opció per encarar la crisi entre Catalunya i la resta d'Espanya. En concret, el 42% considera que ha de ser una negociació sense condicions, i el 38% pensa que ha de ser un diàleg dins de la Constitució.

A la resta de l'Estat, l'opció del diàleg també guanya. En aquest cas, però, prop del 47% creu que s'ha de fer dins el marc constitucional; mentre, el 21% aposta per una negociació sense límits.

Aquesta és una de les qüestions sobre les que s'ha demanat l'opinió als ciutadans en una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que s'ha fet pública aquest migdia. Una enquesta que, per primera vegada, ha preguntat a ciutadans de la resta d'Espanya.


Solució "política" o "judicial"?

A més, el 75% dels catalans són partidaris d'una "solució eminentment política" per superar la crisi entre Catalunya i la resta de l'Estat. Una solució que fora de Catalunya només té el suport d'un 45% dels ciutadans.

Un 8% dels catalans, en canvi, aposta per una "solució eminentment judicial", que fora de Catalunya té més del triple de partidaris, un 27 per cent.

Cal tenir en compte, a més, que més del 10% dels catalans i més del 18% dels espanyols de fora de Catalunya són partidaris de totes dues solucions alhora.

 

 

Empresonament dels líders independentistes

Dins de l'àmbit de les solucions judicials, les penes de presó de gairebé 100 anys a nou líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem són vistes de manera molt diferent -pràcticament inversa- a Catalunya i a la resta d'Espanya.

Així, mentre el 75% dels catalans considera injust l'empresonament, aquesta opinió només la tenen el 26% dels ciutadans de fora de Catalunya.

Per contra, mentre un 16% dels catalans veu just l'empresonament, a la resta d'Espanya el consideren just un 60% dels ciutadans.


70-30 a favor d'un referèndum

Entre les solucions polítiques, l'enquesta també pregunta per la possibilitat de fer un referèndum a Catalunya en què els catalans puguin decidir quina relació volen amb l'Estat.

Mentre que a Catalunya més del 70 per cent està a favor de fer-lo, a la resta d'Espanya, el percentatge es redueix al 30%.

A Catalunya està en contra de fer un referèndum un 21% de la població; a la resta de l'estat el rebuig puja fins al 57%.

 

 

Acceptació del referèndum

Amb tot, un 48% dels ciutadans de la resta de l'Estat diu que n'acceptaria el resultat si fos legal i acordat. Un 44%, en canvi, no l'acceptaria. Un percentatge molt superior al de Catalunya, on no l'acceptarien més del 15% dels ciutadans. A Catalunya, per cert, l'acceptació del resultat d'un referèndum seria del 81%.


L'independentisme frega el 50%

Pel que fa a la independència, segons el CEO, el 49% dels catalans hi estan a favor, davant del 41% que hi estan en contra.

A la mateixa pregunta, fora de Catalunya, gairebé el 76% hi estan en contra, enfront de més del 13% que s'hi mostren favorables.

Quines comunitats afavoreix el govern espanyol?

L'enquesta del CEO també deixa clar que molts ciutadans opinen que el govern espanyol no tracta igual totes les autonomies, sinó que n'afavoreix unes més que les altres.

El convenciment sobre el fet que hi ha un tracte desigual és similar a Catalunya (79) i a la resta d'Espanya (80). La discrepància, però, apareix a l'hora de dir quins són els territoris afavorits.

Així, els catalans pensen que el govern espanyol afavoreix, sobretot, la Comunitat de Madrid i Andalusia, mentre els ciutadans de fora de Catalunya pensen que des de La Moncloa s'afavoreix, sobretot, Catalunya, el País Basc i la Comunitat de Madrid.

Es dona la circumstància que el 58% dels catalans pensen que Catalunya rep un tracte pitjor que la majoria de comunitats. Aquest sentiment de greuge també hi és, a la resta d'Espanya, però baixa fins a més del 46%.


Fórmules alternatives d'organitzar Espanya

Preguntats per quina organització de l'Estat prefereixen, a Catalunya l'opció preferida (44%) és un Estat que reconegui que les autonomies es poden independitzar.

A la resta d'Espanya aquesta opció té el suport de més del 6% dels ciutadans, però guanya mantenir l'actual estat autonòmic (32%). Cal tenir en compte, però, que hi ha més partidaris de suprimir o reduir les autonomies (37%), que de mantenir-les.

En concret, un 21% de ciutadans són partidaris d'un Estat "amb un únic govern central sense autonomies" i més d'un 16% partidaris de tenir "menys autonomia" que ara.


Interès per la política

A Catalunya, gairebé un 53% dels enquestats pel CEO diu que està "molt" o "bastant" interessat per la política. Una xifra que a la resta d'Espanya baixa fins al 39%.


Satisfacció amb la democràcia

El grau de satisfacció ciutadana amb el funcionament de la democràcia a Espanya, en canvi, és el doble d'alt fora de Catalunya (22%) que entre els catalans (11%).


Primera enquesta del CEO fora de Catalunya

Aquesta és la primera vegada que una enquesta del CEO ha preguntat a ciutadans de la resta d'Espanya. Es va fer a 3.600 persones majors d'edat, ciutadans espanyols o residents a l'Estat, entre el 9 de setembre i el 17 d'octubre. Ha costat 98.900 euros.

ARXIVAT A:
CatalunyaProcés catalàIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut