Una "avaria global" deixa milers de persones sense llum a diverses poblacions

640.000 abonats han estat més de mitja hora sense electricitat per una incidència que ha afectat usuaris a tot Catalunya i a altres comunitats com Andalusia, Madrid, Extremadura o Aragó

Actualitzat

Una incidència "a nivell global" ha afectat 1.200.000 abonats a tot Espanya, la meitat dels quals en diverses localitats de Catalunya.

Segons ha explicat Jordi Martínez, director de comunicació de Red Eléctrica, el problema s'ha originat al sud de França i "per protocols internacionals" han hagut de desconnectar la xarxa per uns minuts.

Un tall de llum de tant abast com el d'aquest dissabte, que hagi afectat més d'un milió d'usuaris, no es produïa des de feia 20 anys.

A tres quarts de sis de la tarda, Protecció Civil ha dit que la totalitat de la xarxa elèctrica catalana s'havia recuperat i tots els abonats tornaven a tenir llum:

 

Red Eléctrica Española ha explicat que el problema l'ha originat un hidroavió a la xarxa francesa de molt alta tensió de 400.000 volts. Això ha provocat "la desconnexió temporal de la península de la resta d'Europa".

 

 

Endesa havia notificat poc abans que el subministrament estava tornant progressivament a tots els abonats:

 


La companyia elèctrica Endesa considera que les proteccions "han actuat correctament" i que amb aquesta aturada de subministrament a més d'un milió d'abonats s'ha evitat "una caiguda total del sistema":

 

 

L'apagada elèctria s'ha produït pels volts de dos quarts de cinc de la tarda i, poc abans de les cinc, ha estat el moment amb més abonats sense llum. Concretament, en aquella mitja hora, la demanda de potència real arreu de la Península ha caigut, de cop, un 8%. I, després, s'ha anat recuperant. 

En aquest gràfic de Red Eléctrica Española es pot veure la caiguda de consum elèctric a partir de les 16.20 (línia groga) i com s'ha començat a recuperar a partir de les 17.00:

La línia groga indica la demanda real d'electricitat, la verda la demanda prevista i la vermella la demanda programada
La línia groga indica la demanda real d'electricitat; la verda, la demanda prevista, i la vermella, la demanda programada (Red Eléctrica Española)

Els enginyers alerten que, a mesura que la xarxa es nodreix de més energies renovables, també és més volàtil i imprevisible i, per tant, si no es prepara adequadament, en un futur podria tenir més incidències:

"Ens hem de felicitar que s'ha sabut actuar amb rapidesa. Però n'hem d'aprendre. Perquè hi haurà moments que hi haurà més variabilitat de l'eòlica, de la fotovoltaica i en dependrem d'això", explica Josep Maria Montagut, president de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials.

 

Diversos municipis han informat els seus veïns de la incidència elèctrica mitjançant les xarxes socials:

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut