Dues joves viatgeres, en una andana
Dues joves viatgeres, en una andana
Brussel·les

60.000 bitllets de tren gratis perquè joves de 18 a 20 anys viatgin un mes per la UE

El programa DiscoverUE, impulsat per la Unió Europea, que arranca aquest dimarts, vol impulsar el coneixement de la riquesa dels pobles d'Europa entre els joves

Carles Claret Vilaseca Actualitzat
TEMA:
Unió Europea

L'aturada en sec de l'activitat per la pandèmia va deixar en suspens molts projectes relacionats amb l'activitat cultural i, de retruc, turística i econòmica.

Les generacions més joves han estat, alhora, les més castigades pel tancament dels locals d'oci, les restriccions de mobilitat i la impossibilitat de relacionar-se amb els amics.  

Així, si la setmana passada Pedro Sánchez anunciava un bo de 400 euros per a aquells nois i noies quan facin 18 anys perquè se'l gastin en béns culturals, a partir d'aquest dimarts, 12 d'octubre, i fins al dia 26, des de Brussel·les, s'obre el període de sol·licituds perquè joves de 18 a 20 anys puguin disposar de bitllets de ferrocarril gratuïts per recórrer el continent.

Els candidats seleccionats podran viatjar durant trenta dies entre el març del 2022 i el febrer del 2023. Les places s'atorgaran en funció dels resultats d'un qüestionari de cultura general amb preguntes d'elecció múltiple sobre la Unió Europea i altres iniciatives adreçades al jovent promogudes des de Brussel·les.


60.000 bitllets gratuïts

El programa DiscoverEU, proporcionarà bitllets de tren de franc a 60.000 europeus nascuts entre l'1 de juliol de 2001 i el 31 de desembre de 2003 per viatjar al llarg del 2022, designat com a Any de la Joventut Europea, i els primers dos mesos del 2023.

També hi poden participar nois i noies de 19 i 20 anys, ja que les dues edicions anteriors es van ajornar a causa de la Covid. S'assignarà un nombre de bitllets a cada estat membre en proporció a la població total de la Unió Europea.

Tots els viatgers tindran una reserva flexible, amb un any de caducitat, mitjançant un nou bitllet mòbil amb què es podrà cancel·lar i reprogramar el viatge fins al moment de la sortida.

Els candidats seleccionats podran viatjar sols o en un grup de fins a cinc persones. Els desplaçaments es vehiculen a través del ferrocarril per, paral·lelament, promoure la mobilitat sostenible i contribuir al pacte verd europeu.
 

Oportunitats per a tothom

La Comissió anima especialment els joves amb necessitats especials a participar al DiscoverEU. L'organització els proporcionarà informació i consells i assumirà les despeses de l'assistència especial, com acompanyants o gossos pigall.

Per garantir l'accés generalitzat a tota la joventut europea, també entren dins del programa altres modes de transport com l'autobús, el ferri o excepcionalment, l'avió amb l'objectiu que aquells que viuen en zones remotes o en illes puguin participar-hi.

Per rescabalar els joves del període confinament, Brussel·les també impulsarà, l'any que ve, un "un esclat europeu de mobilitat i d'oportunitats," ha assegurat Margaritis Schinas, vicepresident per a la Promoció de l'Estil de Vida Europeu, sobretot tenint en compte que "en els últims divuit mesos, el nostre jovent ha sacrificat moments de la seva vida ben valuosos i determinants".

Per la seva part, Mariya Gabriel, comissària europea d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, ha explicat que la represa del DiscoverEU dona als joves "l'oportunitat de descobrir la riquesa del nostre continent".

Una jove contempla el pas del tren en una estació
Una jove contempla el pas del tren en una estació (Pexels)

Precedents

Des de 2018, els viatgers del DiscoverEU conformen un comunitat diversa i activa que es reuneix en línia o presencialment per compartir les seves vivències. El programa s'integra formalment en el programa futur Erasmus+ 2021-2027.

La comissària Mariya Gabriel ha subratllat que l'edició d'aquest any del DiscoverEU, que en realitat n'agrupa tres, és "més ambiciosa que mai, amb noves oportunitats perquè els nois i noies eixamplin el seu món, ampliïn l'aprenentatge, enriqueixin les vivències i coneguin altres europeus tot viatjant amb tren".

En l'edició del 2018-2019, 350 000 candidats van sol·licitar un dels 70.000 bitllets disponibles. Un 66% dels participants viatjaven per primer vegada amb tren fora del seu país de residència.

Dos terços dels viatgers van afirmar que sense DiscoverEU no s'haurien pogut permetre pagar el bitllet per viure l'experiència.

ARXIVAT A:
Unió Europea Turisme

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut