Puigdemont, Ponsatí i Comín, el 10 de febrer passat a l'hemicicle del Parlament Europeu
Puigdemont, Ponsatí i Comín, el 10 de febrer passat a l'hemicicle del Parlament Europeu

60 eurodiputats demanen alliberar presos de baix risc pel coronavirus

La carta la firmen també els eurodiputats catalans Puigdemont, Riba, Comín i Ponsatí pensant també en els presos independentistes

Redacció / ACNActualitzat

Una seixantena d'eurodiputats, entre ells Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Diana Riba, han enviat una carta a les institucions europees en què els demanen que encoratgin els estats a alliberar els presos de baix risc mentre duri la pandèmia del coronavirus.

El text va adreçat als presidents de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel, i també al comissari de Justícia, Didier Reynders. La carta recorda que l'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va instar els governs d'arreu del món a reduir el nombre d'interns a les presons, especialment de col·lectius vulnerables i presos de baix risc.

"La Unió Europea i els estats membre tenen l'obligació de protegir la salut i els drets dels detinguts i fer passes per reduir la probabilitat de transmissió del Covid-19 a les presons"

Els signants també reclamen proveir els centres penitenciaris d'elements de protecció i apunten que la suspensió de les visites de familiars als reus afectarà també la seva salut mental, "aïllats del món en un context tan sensible". Alhora, demanen fer tests de la malaltia als treballadors i als interns.

"Demanem a la Comissió Europea i als estats membres que integrin els centres de detenció als seus plans d'acció i els proveeixin tan aviat com sigui possible d'equips de protecció i d'higiene"


Polèmica pels presos polítics

La carta arriba després de la decisió de denegar un permís als líders independentistes empresonats. Els nou presos polítics catalans pel procés d'independència estarien inclosos dins d'aquesta categoria de presoners de baix risc. El president Puigdemont així ho ha expressat en un tuit:

 

 

La decisió de les juntes de tractament ha obert una nova polèmica després que el Tribunal Suprem els va enviar un missatge en què s'oposava al permís. Des de la Generalitat s'acusa el tribunal d'"amenaçar" els funcionaris i actuar "saltant-se les regles de joc".

El president de la Generalitat, Quim Torra, va enviar una carta a l'alta comissionada de l'ONU pels Drets Humans, Michelle Bachelet, en què denunciava la situació dels independentistes presos i l'actuació del Suprem.

ARXIVAT A:
Procés catalàCoronavirus Tribunal Suprem Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut