60.000 rajoles de Dalí guardades durant 40 anys en un soterrani de Berlín

Formen part d'una partida de 100.000 rajoles batejades com "La Suite Catalane"

RedaccióActualitzat

Les càmeres de TV3 han estat les primeres de tot el món de gravar tot un tresor amagat a l'interior del soterrani d'un edifici a Berlín. Es tracta d'un conjunt de palets carregats amb milers de rajoles. Però no són unes simples rajoles. Estem parlant de 60.000 rajoles firmades per Salvador Dalí.

Formen part d'una partida de 100.000 rajoles fabricades a Onda, al País Valencià, i batejades com "La Suite Catalane". Les firmades per Dalí són una sèrie de 6 rajoles amb diferents motius.

 

 

 

 

 


"Jo no en sabia res, d'aquestes rajoles"

Peter Ackermann, un advocat i col·leccionista berlinès, les ha tingut emmagatzemades durant 40 anys al soterrani.

 

 

Uns anys abans de comprar-les, Ackermann es va trobar amb Dalí i Gala a l'Hotel Maurice de París. L'advocat berlinès va aconseguir aproximar-se al geni català després que un client seu li va pagar els honoraris amb una informació privilegiada.

L'alemany, en aquell moment, no en sabia res, de les rajoles, ja que no va ser fins anys després, el 1976, que les va comprar a una galeria suïssa que, prèviament, les havia importat.

"Jo no en sabia res, d'aquestes rajoles. No en sabia res. L'altre tampoc en sabia res. Només pensava que una relació amb l'artista viu més important, només el fet de conèixe'l, ja era una cosa grandiosa."

 

 

Segons va explicar el controvertit secretari de Dalí, Enrique Sabater, a Ackermann, "La Suite Catalane" era un encàrrec d'un ministre franquista per revestir una piscina, però l'operació es va parar quan les rajoles ja eren al forn.

 

 


En venda per finalitats socials

Peter Ackermann considera que "seria bonic" que les rajoles poguessin tornar a Catalunya:

"Naturalment, el que seria especialment bonic és que després de tots aquests anys aquesta col·lecció pogués tornar a Catalunya. Que tornessin al lloc on pertanyen."

Però Ackermann ha decidit vendre les rajoles i destinar els diners a la fundació que presideix, dedicada a nens desafavorits econòmicament. De moment, no ha fixat cap preu de partida.

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ArtAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut