6 persones moren al dia a Catalunya esperant rebre l'ajuda per la dependència
Un grup de persones en una residència per a gent gran

Sis persones moren al dia a Catalunya esperant rebre l'ajuda per la dependència

L'associació que agrupa la majoria de residències de gent gran denuncia falta de recursos

RedaccióActualitzat

Cada any moren gairebé 2.190 persones avaluades com a dependents sense haver rebut la prestació que els correspondria. Una de cada tres amb dependència està a l'espera que li assignin una ajuda, com per exemple assignar-li un centre de dia, tenir assistència domiciliària o, simplement, una assignació econòmica.

Catalunya és la comunitat autònoma amb el percentatge més elevat de desatenció de tot l'Estat, un 32,64%, que contrasta amb el de Castella i Lleó, la comunitat amb l'índex més reduït de dependents als llimbs amb un 1,55%. I, segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, diàriament moren a Catalunya 6 dependents sense rebre cap prestació.

La manca de recursos és una de les principals crítiques de l'informe que ha presentat aquest dimarts l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA). Segons l'ACRA, caldria una conselleria específica i un 2% del PIB per afrontar l'envelliment de la població. La paradoxa és que hi ha 5.000 places lliures en residències, però no són places públiques.

 

Un dels efectes de la manca de recursos es fa evident en el fet que les persones arriben cada cop en una situació més al límit a les residències.

Els 2.000 euros que costa la plaça són fora de l'abast de moltes famílies, i per això s'esperen fins a l'últim moment abans d'ingressar els familiars en un geriàtric.

Cinta Pascual, de l'ACRA, critica que una persona no pot esperar durant més d'un any i mig a tenir el dret a l'ajuda de la dependència, quan aquesta és urgent que arribi:

"Tu entres amb un ictus a un hospital. Abans estaves bé, tenies 85 anys però eres completament autònom, vivies a casa teva fantàsticament, i ara en aquests moments ets 100% dependent. T'atenen a l'hospital, miren un procés de recuperació, però tu ja saps que necessites la dependència. Pots esperar un any, un any i mig a tenir aquest dret? No."

 

 

 

Falta de transparència de les administracions públiques

L'ACRA, en les conclusions del seu informe, denuncia que s'ha detectat la dificultat que existeix per obtenir informació, l'obsolescència d'algunes de les dades disponibles i la manca de transparència de les diferents administracions públiques.

També recorda que 12 anys després de l'entrada en vigor de la llei "ens trobem que hi ha 19 interpretacions diferents de la llei (les 16 comunitats i les tres províncies-territoris històrics bascos). 19 interpretacions sobre qui i com s'és dependent, 19 interpretacions sobre quins serveis o prestacions cal oferir. Com diem des del principi, un caos.

Per evidenciar aquesta múltiple interpretació, l'ACRA assegura que "una persona dependent té el doble de possibilitats de ser reconeguda com a tal a Andalusia que en altres comunitats com Galícia, Canàries, Astúries, o el País Valencià".

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut