6 mesos després de la vaga encara falten metges als CAPs, que tenen sobrecàrrega de feina
Imatge d'un Centre d'Atenció Primària (CAP)

6 mesos després de la vaga, encara falten metges als CAP i tenen sobrecàrrega de feina

Tres de cada quatre metges de l'atenció primària asseguren tenir sobrecàrrega de treball mig any després dels acords amb l'ICS, que Salut diu que es van complint i que arribaran a tot arreu

Marta Arrufat / Mònica BertranActualitzat

Mig any després de la vaga sense precedents que van protagonitzar els metges d'atenció primària, encara no s'han complert tots els acords. Però ha millorat la situació dels professionals i la qualitat assistencial?

Tres de cada quatre metges dels centres d'atenció primària creuen que encara treballen amb sobrecàrrega. Segons Carolina Roser, metgessa de família del CAP de Sant Adrià del Besòs i delegada del sindicat Metges de Catalunya, convocant de la vaga, la situació ha millorat només en part:

"On es donen les facilitats i els temps necessaris, sí que s'està notant i bastant. El problema és que això no passa a tot arreu."

El 29 de novembre es va firmar l'acord entre els sindicats i l'Institut Català de la Salut (ICS), que aplega el 80% dels centres d'atenció primària. Després de la firma, el director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, destacava que, gràcies al full de ruta marcat, "preservem el model, permetem més autonomia als professionals, apostem fermament per rebaixar la sobrecàrrega i, d'aquesta manera, continuem garantint la millora de l'atenció a la ciutadania".

 

Manifestació de metges durant la vaga del novembre del 2018


Algunes de les mesures pactades van ser passar de 1.500 a 1.300 pacients assignats a cada metge, tenir 12 minuts per visita i, per fer-ho possible, incorporar 250 metges nous (tot i que en estudis de càrregues assistencials posteriors es va establir que la xifra hauria de ser de 309).

Des de l'inici se sabia que la clau era contractar nous metges de família, però que no n'hi havia. Segons les dades de l'ICS, a dia d'avui, és a dir 6 mesos després, ja tenen l'equivalent de 198 metges més. D'on han sortit?


Noves contractacions

Al CAP Río de Janeiro, de Barcelona, han pogut cobrir la vacant de metge que tenien amb una metgessa nova. Han contractat Sheila Cera Veravides, que fa 6 anys va venir de Colòmbia per fer aquí la residència de medicina familiar i comunitària. Un canvi de normativa després dels acords de vaga permet contractar metges de fora d'Europa que hagin fet la residència a Catalunya. Cera explica:

"En un principi tots venim aquí amb la intenció de fer només la residència. Però després vas veient el camí i les oportunitats i decideixes quedar-te. Bàsicament, em sentia còmoda al país. M'agrada com es treballa la sanitat aquí i volia agafar una mica d'experiència laboral."

Entre els metges de fora d'Europa que han fet l'especialitat aquí i els d'aquí que han acabat la residència i no han marxat a fora s'han aconseguit 85 noves contractacions, xifra insuficient per cobrir el nombre d'incorporacions pactades en els acords. Per això es va proposar que els metges que ho volguessin poguessin treballar més del que els toca cobrant aquesta feina addicional.


Més pacients per metge

Mig any després, 600 metges han acceptat atendre més pacients, cosa que correspondria a tenir 98 metges més. Molts professionals feia anys que assumien més feina de la que els tocava i no es comptabilitzava. Després de la vaga es va pactar que, qui atengués de manera voluntària més pacients dels que li corresponien, ho cobraria sempre que s'organitzés més enllà de la jornada ordinària.

Uns 600 metges han acceptat aquestes condicions i han adaptat les seves agendes a aquesta nova situació. L'Institut Català de la Salut calcula que els allargaments de jornada equivalen a 98 metges, però en caldrien gairebé 300 més perquè sortissin els números.

Hi ha professionals que estan disposats a adaptar-se a aquesta mesura, però amb qui no s'està arribant a un acord. Segons Carolina Roser, metgessa de família del CAP de Sant Adrià del Besòs i delegada del sindicat Metges de Catalunya, si no s'arriba a acords és perquè no s'estan donant les facilitats necessàries:

"No entenem el perquè hi ha direccions territorials o dels mateixos CAPs que no permeten que això sigui així o que no ho faciliten. Crec que és perquè no estan d'acord amb la filosofia de l'acord."


Metges que no es jubilen

Entre aquest any i el que ve s'han de jubilar més de 300 metges de primària. Seran noves baixes a cobrir. De moment, 15 professionals han postposat el final de la seva vida laboral, però és una mesura temporal. En definitiva, són places que, més d'hora que tard, s'hauran de cobrir amb nous metges.

Yolanda Lejardi, directora assistencial de Primària de l'ICS, assegura que es necessita més temps perquè es notin les millores:

"Era una acumulació d'anys de dèficits i aquesta situació no es reverteix en 6 mesos. Ara estem amb les mesures a curt termini i alguns indicadors ja comencen a remuntar, per exemple el d'accessibilitat. Hi ha alguns indicadors que ens diuen que estem en aquest camí."

Lejardi confia que amb el temps s'acabarà revertint la situació que va portar els metges de família a la vaga. Creu que es va a bon ritme, però reconeix que hi ha centres on és més difícil que hi vagin els metges de família i altres en què hi ha dificultats.

 

Yolanda Lejardi, directora assistencial de Primària de l'ICS


El panorama és molt diferent segons els CAPs, manté la directora assistencial de Primària: "Aquells equips que ja tenen el pacte, les quotes, i han sigut capaços d'organitzar-se sí que noten una millora en el seu dia a dia. I és veritat, i no ho neguem, que en altres llocs on no està del tot implantat, on hi ha altres dificultats, doncs ens diuen que no".

Encara falta incorporar 52 nous metges per arribar als acords de la vaga i s'està molt lluny dels 309 que es va calcular que caldrien.


Què opinen els metges?

3 de cada 4 metges de família encara creuen que existeix una sobrecàrrega assistencial que té efectes sobre la qualitat del servei i el benestar professional, motius que els van portar a la vaga. Així ho reflecteix una enquesta feta el mes passat pel sindicat Metges de Catalunya a més de 700 professionals.

Carme Berbel, metgessa de família al CAP Ca n'Oriac, de Sabadell, opina que tot continua pràcticament igual:

"A la meva consulta no ha canviat res. Hem tingut alguna millora mínima econòmica, però en absolut hem recuperat la pèrdua econòmica del 2012. Encara estem lluny. Tenim els mateixos metges o menys, perquè ara tenim una metgessa de baixa i tenim un altre metge en reducció que estem cobrint els companys com podem."

Berbel calcula que té 9 minuts per visita sense comptar les urgències que poden entrar. Atén una població gran i amb patologies complexes. Es preveuen noves incorporacions al seu centre, però també hi haurà noves vacants.

Aquest any, la doctora Berbel passa consulta amb una metgessa resident d'últim any. Carmen Cabrera Romero és de Tenerife. Primer ha estat a l'hospital i ara li toca estar al CAP. L'any que ve haurà de decidir on prefereix treballar i, de moment, es decanta per la medicina hospitalària:

"A mi la primària m'agrada molt, però també m'agrada molt l'hospitalària. Llavors l'any que ve, segons els contractes que m'ofereixin, ja veuré què fer. Sí que és cert que, als hospitals, el volum assistencial és menys i els contractes són millors."

Romero és el perfil de metge que des de l'Institut Català de la Salut volen captar perquè es quedi a l'Atenció Primària, però la decisió és difícil.

 

Carme Berbel, metgessa de família al CAP Ca n'Oriac


"El meu repte com a tutora és que ella acabi l'any estimant la Primària com l'estimo jo i volent treballar a la Primària, sense dubte", diu la doctora Berbel, la seva tutora. El repte és gran, però si no es queden els metges de Primària que fan aquí la residència no s'aconseguirà superar el dèficit de professionals.


Més places de MIR, sobretot de metges de família

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat aquest dijous l'oferta de formació sanitària especialitzada. Per a l'any que ve es convocaran més places MIR, de metges que fan la residència en alguna especialitat, que mai. És una de les mesures que ja es va anunciar que s'aplicarien per pal·liar la falta de metges de determinades especialitats. Se'n convocaran 1.134 places, i on més es notarà aquest augment és en els metges de família, per reforçar l'Atenció Primària, tal com ha explicat Vergés:

"Vam dir que reforçaríem l'Atenció Primària, que la posaríem en el centre com a eix vertebrador de les polítiques de salut. Aquestes 1.134 places MIR de més es tradueixen en medicina familiar i comunitària, amb 35 places més."

 

Alba Vergés, consellera de Salut


Ara cal que els futurs metges decideixin quedar-se a treballar aquí i ho facin en un CAP en comptes d'un hospital. A més a més, cal tenir en compte que la població està cada vegada més envellida i amb més necessitats sanitàries per cobrir.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut