6.000 milions del fons de 16.000 arribaran "a curt termini" a les autonomies
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, aquest diumenge a la Moncloa
Madrid

6.000 milions del fons de 16.000 arribaran "a curt termini" a les autonomies

La Generalitat considera que Catalunya en necessita 4.000, però la ministra d'Hisenda diu que no sap quant correspondrà a cada autonomia

RedaccióActualitzat

El govern espanyol pagarà "a curt termini" 6.000 milions d'euros a les comunitats autònomes del fons de recuperació de 16.000 milions i la resta en la segona meitat del 2020.

Ho ha dit aquest diumenge la ministra d'Hisenda María Jesús Montero en roda de premsa, durant la qual ha precisat que aquesta resta es transmetrà en dos trams. Aquests diners no són crèdits, sinó finançament directe sense retorn.

Sense dates

No ha dit cap data concreta per aquest "curt termini" ni pels dos trams posteriors, i ha afegit que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ho ha explicat als presidents autonòmics en la reunió telemàtica d'aquest diumenge al matí.

Preguntada per TV3 quants diners correspondran a Catalunya, tenint en compte que la Generalitat n'ha reclamat 4.000 milions, Montero ha dit que encara no ho sap:

"Cada territori aspira al màxim de diners possible, però s'haurà de distribuir equitativament, no sé quan li correspondrà a Catalunya, ja n'anirem parlant amb els consellers autonòmics i també al consell territorial."

Montero ha reiterat les explicacions que va donar Sánchez aquest dissabte: 10.000 milions seran per despesa sanitària relacionada amb el coronavirus, 1.000 milions per a despesa social i 5.000 per compensar la caiguda d'ingressos per impostos.

La ministra ha detallat que, lògicament, per despesa sanitària en rebran més les autonomies on hi hagi hagut més incidència del coronavirus, i la despesa social es calcularà segons la població.

Montero ha assegurat que, a banda d'aquest fons, les comunitats autònomes aquest any reben 7.900 milions més que el 2019, i que si s'hagués calculat d'acord amb la previsió de la caiguda del PIB en rebrien 9.500 milions menys.


24.500 milions d'avals ICO

La ministra d'Hisenda també ha explicat que amb els 24.500 milions més que dimarts aprovarà el seu govern, els avals ICO ja pujaran a un total de 55.000 milions.

Ha concretat que 10.000 d'aquests 24.500 nous seran per a autònoms, i que fins ara ja han "injectat" 35.000 milions en empreses.

Aquests avals gestionats per l'Institut de Crèdit Oficial i canalitzats a través dels bancs formen part dels 100.000 milions anunciats per Pedro Sánchez el 17 de març, i els 24.500 milions d'aquesta setmana són la tercera entrega.

Els ministres María Jesús Montero i Salvador Illa, aquest diumege a la Moncloa escoltant les preguntes de la periodista Eva Belmonte, de Civio


"Alliberats" progressivament

Montero ha dit que s'estan "alliberant" de manera progressiva per poder anar veient on fan més falta:

"Quan vam posar en marxa el primer tram el 50% es va adreçar a pimes i autònoms. Veient que hi ha una demanda superior per part d'aquest teixit productiu, el segon tram en la seva totalitat el vam posar a disposició de pimes i autònoms."

La ministra ha assegurat que ja s'han fet 265.841 operacions d'aquests avals, de les quals el 98% precisament corresponen a petites i mitjanes empreses i autònoms.

"Impensable" no prorrogar l'alarma

Pel que fa a la pròrroga de l'estat d'alarma, Montero ha dit que li semblaria "impensable" que no aconseguís l'aprovació del Congrés, en referència a les reticències del PP a donar-hi suport:

"Seria com dir que el treball previ dels ciutadans no té valor."

Montero ha assegurat que hi ha un «consens internacional» sobre la necessitat de «sortir ordenadament» del confinament, i que això només es pot fer amb l'estat d'alarma.

Sobre aquesta mateixa qüestió, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que el Congrés "pot decidir el què consideri oportú", però ha assegurat que la proposta del seu govern "té el consens ampli de la societat."

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest diumenge a la Moncloa
ARXIVAT A:
Coronavirus Autònoms
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut