El restaurant Casa Dani, tancat per la intoxicació per salmonel·losi (Europa Press / Alberto Ortega)
El restaurant Casa Dani, tancat per la intoxicació per salmonel·losi (Europa Press / Alberto Ortega)

59 intoxicats per truita de patata a Madrid: què diu la nova llei sobre els ous poc cuits?

A finals de l'any passat va canviar la legislació sobre els requisits per als aliments elaborats amb ou

Redacció / AgènciesActualitzat

El restaurant madrileny Casa Dani, famós per les seves truites de patata, ha tancat temporalment per un brot d'intoxicació alimentària per salmonel·losi.

A hores d'ara hi ha 59 afectats, cinc dels quals han necessitat ingrés hospitalari.

Casa Dani té tancats tant l'establiment del Mercat de La Paz com la terrassa del carrer Lagasca des de dissabte, quan va tenir coneixement que diverses persones podrien haver patit una intoxicació.

La terrassa de Casa Dani, buida aquesta setmana
La terrassa de Casa Dani, buida aquesta setmana (EFE / J.J.Guillen)

Un restaurant famós per la truita de patates

Fundat el 1991 per Daniel García i Dolores Cuerda, Casa Dani és un restaurant de menjar tradicional conegut sobretot per la truita de patates.

Les truites de Casa Dani han guanyat diversos premis gastronòmics i cada any se'n venen més de 100.000 unitats.

En un comunicat, l'establiment assegura que està "investigant internament i en col·laboració amb les autoritats sanitàries" per aclarir els fets.

Casa Dani afirma que, des que va obrir el restaurant, "sempre ha seguit escrupolosament les pautes de control i requisits fixats pel Ministeri de Sanitat", amb controls diaris i setmanals als productes.

A més, ha creat una adreça de correu electrònic perquè les persones afectades puguin posar-se en contacte amb l'establiment.

Exterior del restaurant Casa Dani al carrer Lagasca
Exterior del restaurant Casa Dani al carrer Lagasca (EFE / J.J.guillen)

Els símptomes de la salmonel·losi

La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentàries més comunes. Es tracta d'una infecció intestinal produïda pel bacteri salmonel·la.

Les persones que s'intoxiquen habitualment presenten símptomes com mal de cap, febre, diarrea, dolor abdominal, nàusees i, a vegades, vòmits. Acostumen a aparèixer entre les 6 i les 72 hores posteriors al consum de l'aliment intoxicat.

El malestar dura entre quatre i set dies i els afectats solen recuperar-se sense necessitat de fer cap tractament específic.

En alguns casos, la malaltia pot passar de l'intestí a qualsevol altra part del cos a través de la circulació sanguínia i convertir-se en una afecció greu.

Una truita poc feta
Una truita poc feta (Wikimedia Commons / David Adam Kess)

Un canvi legal sobre els aliments elaborats amb ou

El brot a Casa Dani s'ha produït quan amb prou feines fa un mes i mig que va canviar la legislació sobre els requisits d'higiene de determinats aliments, entre els quals, els elaborats amb ou.

Des de l'any 1991, la llei prohibia utilitzar ou fresc per cuinar si el producte no s'escalfava a un mínim de 75 ºC. A aquesta temperatura, per exemple, és impossible que una truita quedi líquida per dins. Només es podien fer truites amb ous pasteuritzats i els ous havien de tenir el rovell quallat.

Des del desembre passat, amb el Reial Decret 1021/2022, s'han flexibilitzat els requisits i ja és legal la truita poc feta o bé sucar pa a l'ou en un restaurant.

Els productes de consum immediat que portin ou poden fer servir ou fresc si s'escalfen a una temperatura de 70 ºC durant dos segons al centre del producte o bé de 63 ºC durant vint segons al centre del producte.

Si no compleixen aquests requisits, s'haurà de substituir l'ou cru per productes derivats de l'ou procedents d'establiments autoritzats.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut