Imatge de la campanya d'Educo per demanar ajudes per a beques menjador a l'estiu
Imatge de la campanya d'Educo per demanar ajudes per a beques menjador a l'estiu
Barcelona

580.000 nens passaran bona part de l'estiu sols a casa mentre els pares treballen

Segons denuncia una ONG, a l'estiu els anomenats "nens de la clau", fills de famílies treballadores que no poden pagar activitats extraescolars o casals, encara estan més sols

RedaccióActualitzat

Més de mig milió de nens d'entre 6 i 13 anys de tot Espanya es passen habitualment les tardes sols perquè els pares treballen. És una dada calculada per l'ONG Educo, que alerta que aquests nens encara passen més hores sols a l'estiu, sobretot a les grans ciutats.

Són els anomenats "nens de la clau", que tornen sols a casa després de l'escola i no hi ha ningú esperant-los.Segons han explicat els responsables d'aquesta ONG, aquests nens són fills d'alguns dels 2 milions i mig d'espanyols que es considera que són pobres a pesar que tinguin feina remunerada.

Aquestes feines dels pares són precàries, de manera que no els permeten pagar activitats extraescolars durant l'any ni tampoc casals d'estiu, però que alhora tenen prou recursos perquè no puguin accedir a ajudes ni beques. Les dades per fer l'informe Educo les ha tret d'organismes oficials com l'INE, i d'una enquesta pròpia feta a 600 famílies.

De 350.000 a 580.000 en 8 anys

Segons Clarissa Giamello, directora d'acció social d'Educo, el 2009 aquest problema afectava uns 350.000 nens, però ara aquesta xifra ha pujat fins a 580.000, i la previsió és que augmenti. Giamello ha assegurat que per al 85% de les famílies pobres la situació actual és igual o pitjor que l'any passat, en una tendència en la qual un de cada 3 nens està en risc de pobresa.

 

 

Aquestes famílies formen part de la immensa majoria de famílies treballadores pobres amb fills i no reben cap tipus d'ajut públic, que són vuit de cada deu. Segons ha explicat Lara Massip, educadora del centre Ítaca de l'Hospitalet, tot això provoca que a l'estiu encara estiguin més hores sols a casa:

"A l'estiu què passa? No hi ha l'escola, oferim un recurs de 7 hores i mitja, però aquest s'acaba a les 5. I de 5 a 9 són totes aquestes hores que tu li sumes estar sol. De cara a l'estiu les hores de solitud són molt més àmplies."

Segons ha estimat l'ONG, un 58% dels nens d'aquestes famílies no podran gaudir ni d'una setmana de vacances familiars. Asseguren que les conseqüències per a aquests nens són la maduresa precoç, l'aïllament social o la caiguda en conductes perilloses al carrer, com consum d'alcohol i drogues.

Anar al contingut