La guatlla japonesa, espècie invasora que posa en perill la guatlla autòctona al medi natural (Guàrdia Civil)

58 detinguts per criar guatlles japoneses invasores i deixar-les anar en vedats a Lleida

Alliberar aquesta espècie invasora al medi natural és delicte i pot comportar la desaparició de la guatlla autòctona

Actualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut al Segrià i a la Segarra 58 persones, responsables de macrogranges, que criaven i comercialitzaven guatlles japoneses, una espècie exòtica invasora, i les destinaven a vedats de caça.

Segons la policia, aquesta activitat està prohibida perquè la introducció d'aquesta espècie pot comportar la desaparició de la guatlla autòctona.

Aquesta operació, anomenada Guatlla i que ha durat dos anys, és pionera a l'estat espanyol contra l'alliberament d'espècies exòtiques invasores. Durant la investigació, s'han fet 114 inspeccions a diverses empreses productores de guatlla, intermediaris i vedats de caça.

Que ha dut a la detenció i investigació de 58 persones físiques, a més de 3 persones jurídiques, per delictes contra la fauna, falsedat documental i estafa.


Fer passar guatlla japonesa per autòctona

Si bé la cria i comercialització d'aquesta espècie està permesa per a la venda destinada al consum humà, la investigació ha descobert que aquestes empreses disposaven d'una línia paral·lela de producció que es destinava a la venda de les aus per a ser alliberades en vedats de caça. L'alliberament i la caça d'una espècie invasora com aquesta són activitats prohibides.

La Guàrdia Civil ha pres més de 300 mostres biològiques per certificar a través de l'ADN que es tractava d'una espècie invasora. Un cop analitzades, el 90% han resultat ser de guatlla japonesa o Coturnix japonica, o híbrides d'aquesta espècie invasora.

Els agents prenen mostres dels animals per determinar-ne l'espècie a través de l'ADN (Guàrdia Civil)

Les empreses productores de guatlles investigades "tenien un veritable departament d'R+D", diu l'informe de la Guàrdia Civil, en què afavorien la hibridació d'espècies perquè no fossin detectades pels compradors, donada la seva similitud, cosa que podria suposar a més "un frau als consumidors que creien que adquirien la guatlla nacional".

Segons ha pogut acreditar la Guàrdia Civil, entre gener de 2019 i setembre de 2021, s'haurien comercialitzat més de 560.000 exemplars criats a les empreses investigades per ser alliberades al medi natural per a la caça.

 

Guatlles de baix vol
 
L'espècie autòctona de la guatlla comuna (Coturnix coturnix) és molt apreciada per a la caça. No obstant això, la guatlla japonesa, comercialitzada i distribuïda per aquestes empreses per tot l'estat, resulta ser fins a 10 vegades més productiva.

L'espècie invasora i l'autòctona tenen característiques similars, però es comporten molt diferent en el medi. Les guatlles japoneses són més pesants, amb menys mobilitat i, per tant, més fàcils de caçar.

Però no totes les guatlles invasores alliberades són caçades i les que sobreviuen s'adapten al medi natural i prosperen. Així, la guatlla japonesa ("Coturnix japonica") competeix de forma directa amb la guatlla comuna ("Coturnix coturnix"), espècie autòctona que es troba de forma natural al territori.

Així, s'ha pogut observar que ja s'està produint una hibridació natural entre la guatlla japonesa i la guatlla comuna, cosa que podria portar a la desaparició de l'espècie autòctona.

Una part de la producció de les granges investigades es destinava a la caça (Guàrdia Civil)

Primera investigació penal 
 
La Guàrdia Civil ha traspassat la investigació, coordinada per la Fiscalia de Sala de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia General de l'Estat, als jutjats corresponents de Lleida i Cervera.

Aquesta és la primera operació relacionada amb l'alliberament d'espècies exòtiques invasores que s'investiga des de l'àmbit penal. Es considera que es tracta d'un delicte comès "de manera deliberada i prolongada en el temps" durant els últims anys, i que ha causat un dany a la biodiversitat per la competència entre l'espècie autòctona i invasora. 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientGuàrdia CivilBiodiversitat
Anar al contingut