L'empresa de Freddy Versluys té més tancs Leopard que l'exèrcit del seu país (Yves Herman/Reuters)

50 tancs al magatzem d'un particular: Bèlgica intenta recuperar els Leopard que va malvendre

Un empresa belga els va comprar fa uns anys al govern i ara els vol revendre a un preu molt més alt

RedaccióActualitzat

Després que Ucraïna ha aconseguit el compromís d'Europa per a l'enviament de tancs Leopard 2, diversos països, entre els quals Espanya, ja han començat la feina de posar a punt els vehicles militars. Però en tota aquesta operació hi ha un cas sorprenent: el de Bèlgica. Vol enviar tancs Leopard I però no pot, perquè se'ls va vendre fa uns anys a un particular que ara en demana un dineral.

A Freddy Versluys no li agrada que el titllin de traficant d'armes, però el cert és que té un gran magatzem ple de tancs de segona mà a la venda. Fa 8 anys va fer una aposta arriscada. Amb la seva empresa d'armament de segona mà, OIP Land Systems, va comprar per 2 milions d'euros 50 tancs Leopard I de fabricació alemanya al govern belga, que es va malvendre tots els que tenia convençut, com molts, que l'era de les guerres dels carros de combat s'havia acabat.

"Encara hi ha països que tenen tancs Leopard I. Per tant, sempre es poden vendre com a unitats o per peces. Però és una aposta, perquè també pot ser que demà els haguem de desballestar o que s'estiguin aquí deu anys".

Ara, a l'enorme hangar de la seva empresa, a Tournai, a 100 quilòmetres de Brussel·les, hi dorm un batalló sencer de Leopard I. Són els mateixos que necessita desesperadament Ucraïna i que els països europeus finalment han decidit donar-li rascant dels seus estocs. Però aquí resulta que n'hi ha 50 en venda. Són antics, però un cop reparats a Kíiv li farien molt servei. I el telèfon ja ha començat a sonar.

"Acabo de rebre una trucada del govern d'Ucraïna. Hi està molt interessat perquè el govern alemany tot just acaba de donar-ne llicències d'exportació. També he parlat amb el govern britànic i el govern suec. Molts governs hi tenen interès".

Desenes de tancs Leopard 1 al magatzem de l'empresa belga OIP Land Systems (Yves Herman/Reuters)

El problema dels tancs de Freddy Versluys és que necessiten recanvis que són molt cars. Ell s'ofereix a reparar-los i calcula que pot cobrar entre mig i un milió d'euros per unitat. Però aquí ha topat amb el govern belga, que li ha de donar permís.

A diferència de la resta d'aliats, Bèlgica no ha pogut donar cap Leopard a Ucraïna perquè ja no en tenia cap. Ara voldria recomprar-los, però la ministra de Defensa belga, Ludivine Dedonder, es queixa que Versluys va pagar pocs milers d'euros per cada exemplar i ara els demana fins a un milió per cada vehicle reparat per enviar-los a Ucraïna.

"Aquests tancs es van vendre per 10.000 o 15.000 euros, però no funcionen. No hi ha res que ens impedeixi recomprar-los, però no són operatius. No els comprarem a un preu poc raonable. Hi ha empreses belgues que volen beneficis poc raonables".

Versluys recorda que, comprant i emmagatzemant els Leopard quan ningú en donava res, se la va jugar i que "no és culpa seva que de sobte s'hagin revaloritzat tant". Encara no sap qui els acabarà comprant, però confia que tard o d'hora ho acabarà fent algun país.

L'empresari manté un pols amb el Ministeri de Defensa belga, que està indignat amb el que demana ara Versluys pels tancs (Yves Herman/Reuters)

La polèmica posa en relleu una dificultat a què s'enfronten els governs occidentals mentre s'esforcen per trobar més armes per a Ucraïna després de gairebé un any d'intensa guerra: les armes que van descartar com a obsoletes ara tenen una gran demanda i moltes estan en mans d'empreses privades.

Així es pot veure en aquest reportatge de TV3:


Militars ucraïnesos es formaran a Espanya en l'ús dels Leopard

D'altra banda, aquest dimarts a Brussel·les, en el marc de la reunió de ministres de Defensa de l'OTAN i de la trobada del grup que coordina l'ajuda a Ucraïna, la ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, ha dit que durant els propers dies arribaran a la base militar de Saragossa mig centenar de soldats ucraïnesos. Hi aniran per rebre formació tant en l'ús dels carros de combat Leopard com en el seu procés de manteniment i reparació.

Es considera que es requeriran aproximadament dos mesos i mig per formar els militars ucraïnesos en l'ús dels Leopard 2A4. Per tant, està previst que l'enviament final sobre el terreny no serà fins a finals del mes de març. El que no ha concretat la ministra Robles, però, és el nombre de tancs espanyols que s'enviaran a Ucraïna.

La ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, aquest dimarts a Brussel·les (Stephanie Lecocq/EFE/EPA)

Els militars ucraïnesos que es formaran en l'ús dels Leopard se sumaran als prop de 300 que ja estan participant, actualment, en diversos processos d'instrucció en territori espanyol.

 

ARXIVAT A:
BèlgicaUcraïnaRússia
Anar al contingut