Manifestants porten un ferit de bala durant una manifestació, aquest diumenge a Yangon, a Birmània (Reuters)

50 morts a Birmània a les manifestacions del cap de setmana amb toc de queda digital

La policia i l'exèrcit han tornat a disparar contra els manifestants, mentre la Xina dona suport als colpistes i l'enviada de l'ONU reclama diàleg

Josep Maria Camps ColletActualitzat

A Birmània, l'escalada repressiva del règim militar ha convertit aquest cap de setmana en el més sagnant des del cop d'estat de l'1 de febrer.

Segons dades de l'Associació per a l'Assistència dels Presos Polítics del país, aquest dissabte van morir 9 persones, i diumenge 38 més, víctimes dels trets de la policia i l'exèrcit.

Són xifres provisionals que podrien ser força més altes: mitjans locals han calculat que a només un districte aquest diumenge haurien mort gairebé 60 persones.

Els enfrontaments més violents han estat a l'antiga capital, Yangon, la ciutat més gran i industrialitzada del país, on la junta ha ampliat la llei marcial a 5 districtes més.

Manifestants replegant-se durant una protesta, aquest diumenge a Kachin, a Birmània (Reuters)


El suport de la Xina

Aquest diumenge han cremat fàbriques tèxtils al districte de Hlaing Than Yar, al nord de Yangon, algunes de propietaris xinesos.

La Xina, principal soci de la junta militar, i que està impedint que l'ONU condemni el cop militar, ha reclamat "detenir" els incendiaris i "garantir la seguretat de les empreses i el personal xinès".

Per la seva banda, el Moviment de Desobediència Civil, que organitza les manifestacions, ha dit que els autors dels incendis són els mateixos militars.

Agents policials envolten el cos d'un manifestant caigut, aquest diumenge a Tamwe, a prop de Yangon (Reuters)


Toc de queda a internet

Per intentar controlar la situació, la junta militar manté internet inactiu a partir de les 6 de la tarda fins l'endemà al matí, un toc de queda digital que ja fa un mes que dura.

Segons informa el portal, aquest dilluns aquest toc de queda s'està allargant per als telèfons mòbils més enllà de l'habitual:

"Malgrat la restauració de la connectivitat a Internet a #Myanmar, l'anàlisi de les xarxes cel·lulars revela que les xarxes mòbils continuen desactivades a tot el país."


​Suu Kyi, un altre cop al jutjat

Mentrestant, aquest dilluns està previst que Aung San Suu Kyi, guanyadora de les eleccions i detinguda pels militars, comparegui davant d'un tribunal per acusar-la de més càrrecs.

Els manifestants reclamen des de fa un mes i mig que els militars alliberin els detinguts després del cop militar, renunciïn al poder polític i respectin els resultats de les eleccions del novembre.

Els militars acusen la Lliga Nacional per a la Democràcia, el partit de Suu Kyi, que va guanyar les eleccions amb el 83% dels vots, d'haver manipulat els resultats.

Crítiques de l'enviada de l'ONU

El balanç oficiós de víctimes mortals de la policia i l'exèrcit en les manifestacions puja ja a un mínim de 125 persones.

Malgrat el veto de la Xina al Consell de Seguretat de l'ONU, l'enviada d'aquesta organització a Birmània, la suïssa Christine Schraner, ha reclamat a la junta militar que respecti els drets humans.

Schraner ha dit que en les últimes hores ha escoltat testimonis que "trenquen el cor" sobre assassinats i tortures als detinguts:

"La continuada brutalitat, també contra el personal mèdic, i la destrucció d'infraestructures públiques minen les possibilitats de pau i estabilitat."


El govern deposat crida a "la revolució"

Mentrestant, càrrecs electes apartats pel cop militar i que, amagats, intenten organitzar un govern civil han fet una crida a "la revolució" per restaurar la democràcia.

Mahm Win Khaing Than, que lidera aquest govern civil des de la detenció dE Suu Kyi, ho ha dit aquest diumenge en un curt discurs emès per Facebook:

"Per formar una democràcia federal, amb tots els germans de les ètnies que han patit tota mena d'opressions de la dictadura durant dècades, aquesta revolució és una oportunitat per ajuntar esforços."

 

Manifestants aixecant tres dits de la mà dreta, gest copiat de la pel·lícula "Els jocs de la fam", aquest diumenge a Yangon (Reuters)
ARXIVAT A:
BirmàniaRohingyes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut