50 anys dels Castellers de Barcelona, pioners més enllà de la zona tradicional

Recordem els moments més importants del mig segle de la colla de la ciutat comtal

Agustí FornéActualitzat

L'aventura dels Castellers de Barcelona va començar avui fa 50 anys. Textualment, va ser una aventura. La colla la formaven set persones i van fer un pilar de 4 en la inauguració del monument als Castellers, al Vendrell.

 

Van compartir plaça amb la Vella de Valls, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de l'Arboç. Eren tan pocs que van demanar suport a la pinya. Però el cap de colla de la Vella, Josep Gasqué, el "Pep de la Llet", no se'n refiava i els va voler posar a prova: van haver de fer un pilar de 3 en mig d'uns garrofers. Però van passar la prova. Per cert, l'enxaneta que va coronar el pilar mai no havia fet un castell.

Tres mesos després, es van presentar a Barcelona, per les Festes de la Mercè. Van fer castells de 6. Pere Rovira anava als troncs en aquella època:

"Érem uns pioners. Dos anys més tard –recorda- vam fer un pas molt important, el primer castell de 7 per la diada de Sant Fèlix."

 

Van haver de passar 10 anys per convertir-se en colla de 8. Pep Ribes anava de segones mans al 4 de 8 que van carregar la diada de la Mercè del 81, a la plaça de Sant Jaume:

"El vam desmuntar una vegada i el vam treballar de valent, però va ser molt emocionant."

 

I arriba un any màgic per a Barcelona, el 92. Els Castellers de Barcelona van participar en la inauguració dels Jocs Olímpics i dels Jocs Paralímpics.

 

Silvia Rue va ser a les dues cerimònies:

"Més enllà de les grans fites castelleres, jo estic especialment orgullosa de representar Barcelona arreu del món en esdeveniments tan especials com els Jocs Olímpics."  

I la Colla n'ha viscut uns quants, d'aquests moments.

 

Com l'any 2000, quan van col·laborar amb La Fura dels Baus en l'espectacle per donar la benvinguda al nou mil·lenni.

"No era ben bé fer un castell –recorda l'Eva Espadaler-, però va ser molt divertit enfilar-se a l'Home del Mil·lenni."

I una altra imatge molt espectacular i que va fer la fer al món va ser el 4 de 7 que van fer dins la piscina que van instal·lar al Palau Sant Jordi pel Mundial de Natació del 2013.

 

"Va ser "apostoflant"", diu Jordi Robirosa, que va transmetre la inauguració del Mundial per TV3:

"L'Anna Tarrés, amb qui compartia transmissió, i jo no podíem creure el que estàvem veient. I vam pensar com es devia sentir la gent de tot el món que també va veure la imatge."

La ciutat i el país els han reconegut la trajectòria. Per exemple, el 2000, quan van rebre la Medalla d'Or de la ciutat. O el 2002, quan van rebre la Creu de Sant Jordi.

Tornem al 92, perquè també va ser important, "castellerament" parlant. Va ser l'any del primer castell amb folre, un 2 de 8, "torre de 8" -matisa Marc Estapé- que anava al folre i que encara s'emociona quan ho recorda. El van carregar a la plaça Rius i Taulet, de Gràcia.

 

En la història dels Castellers de Barcelona, la diada dels Minyons de Terrassa ocupa un espai important. Ara ja no hi van, però allà es van convertir en colla de 9, hi van carregar el quatre de 9 amb folre. I allà van carregar el primer 3 de 9 amb folre, el 2000. L'última gran fita dels barcelonins va ser el 9 de 8 que van completar a Vilafranca, el novembre del 2014.

Jaume Montolio ha fet tots els personatges de l'auca en aquest mig segle d'història. Ara és el cap de colla i creu que "si tots els que han passat alguna vegada pels Castellers de Barcelona hi tornen i assagem a fons, el futur il·lusiona". I com diu sempre al final de cada assaig:

"Visca els Castellers de Barcelona, i no tinc res més a dir."

ARXIVAT A:
CastellersCultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut