Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

50 anys de la gran nevada del 62

La nevada del 62 és un dels episodis meteorològics més recordats per la gent. Aquest Nadal es compleixen 50 anys d'aquest esdeveniment històric.

Els majors gruixos de neu es van assolir al litoral i prelitoral centrals, amb acumulacions de més de 80 centímetres.

Alberto AlcántaraActualitzat
Tothom coneix la nevada del 62. Molts la van viure. Els que no hi eren, n'han sentit a parlar. Els diferents ingredients meteorològics es van combinar amb precisió mil·limètrica el dia de Nadal per generar un esdeveniment històric a Catalunya, l'episodi de neu més important del segle XX al litoral i prelitoral centrals.

Ara celebrem els cinquanta anys d'aquest fet excepcional, i és un bon moment per recordar com es va produir la nevada, i per recuperar les dades i les imatges que ens va deixar.

Les condicions meteorológiques

La formació d'un potent anticicló al nord d'Europa els dies previs a Nadal, va fer que a Catalunya arribés vent del nord que va arrosegar una massa d'aire fred continental. A partir del dia 23, el vent va girar a nord i est, i l'arribada d'aire fred es va accentuar. Entre els dies 24 i 25 va arribar l'isoterma dels 8 graus sota zero a 1400 metres d'altura.

El complement perfecte el va portar una pertorbació a la Mediterrània occidental. Aquesta baixa va reforçar el vent de component nord i est i va provocar l'entrada d'aire humit a la façana litoral. Al mateix temps, la situació es va complicar als nivells alts de l'atmosfera, amb la inestabilitat situada just a sobre de Catalunya.

Els efectes

Amb aquestes condicions perfectes es va donar un episodi que ha estat revisitat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amb l'anàlisi de dades inèdites.

El dia 24 ja van caure les primeres neus a poblacions com Vilanova i la Geltrú, Sitges o el Prat de Llobregat. El 25, la nevada va fer història.

Els majors gruixos de neu es van assolir al litoral i prelitoral centrals, amb acumulacions de més de 80 centímetres a molts punts de les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat. Les comarques de la Selva, el Baix Empordà, el sud d'Osona i del Gironès, el Bages i l'est de l'Alt Penedès i l'Anoia van acumular gruixos al voltant de 40 i 50 centímetres. En el mapa adjunt, reproduït per primer cop pel SMC, podeu veure la distribució dels gruixos de neu.

Aquests són alguns dels registres més destacats a les comarques més afectades:

110 cm a Martorelles
102 cm a Vilanova del Vallès
96 cm a Corbera de Llobregat
95 cm a Argentona
92 cm a Sabadell
90 cm a Calders
80 cm a Centelles
73 cm a Santa Coloma de Gramenet
70 cm a Barcelona (Fabra) i Breda
65 cm a Palafrugell
63 cm a Calonge de Segarra
60 cm a Sant Sadurní d'Anoia


El temporal va generar molts problemes de trànsit. Uns 6.000 vehicles van quedar atrapats a les carreteres a prop de la frontera. El vent va fer que hi hagués congestes de més d'un metre de neu a moltes poblacions. A Montserrat, la gent que celebrava la Missa del Gall va quedar atrapada al monestir.

Segons l'informe del SMC, va ser la nevada més gran des del febrer de 1887. Aquell temporal havia deixat 60 cm de neu a Barcelona. La nevada del 62 en va acumular 70 a l'observatori Fabra. En el cas de la Ciutat Comtal, van arribar màquines llevaneus des de Guadalajara, Lleida i Andorra per a netejar els carrers. Segons el parc de bombers, dues persones van morir en accidents relacionats amb la neu i el fred.  

Pel que fa a la temperatura, es van assolir valors gèlids a bona part del país. Les zones afectades per la nevada van registrar temperatures clarament inferiors a la mitjana, especialment els dies 26 i 27, en què la temperatura va estar sota zero durant tot el dia.

A punts del litoral central la temperatura mínima va arribar a cinc graus sota zero. A la plana del Vallès van tenir els valors extrems, amb mínimes al voltant dels 10 sota zero a molts indrets. En alguns punts com a Llinars del Vallès o Cardedeu es van fregar o superar els 15 sota zero.

Les imatges

No tot van ser problemes: l'episodi va provocar escenes més lúdiques, com les de la gent esquiant pels carrers. A la xarxa, hi trobareu vídeos de l'època, com aquests filmats a Badalona, Mataró i Terrassa. Podeu veure més imatges a les galeries del 324.cat. La neu va durar entre 7 i 10 dies a gran part del país.

Per fer aquest escrit, hem consultat l'estudi del SMC, l'hemeroteca de La Vanguardia, la revista El Penell (Nº4, hivern de 1997) i l'arxiu de Wetterzentrale, amb la impagable ajuda de l'Oriol Rodríguez.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut