Desfilada militar del 12 d'octubre (EFE)
Madrid

Cinc militars a la reserva, expedientats pel manifest d'exaltació de Franco

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Defensa ha obert un expedient per infracció disciplinària a 5 dels 181 militars que van signar un manifest a favor de Franco. Els cinc expedientats són els únics que estan en situació de reserva i, per tant, subjectes encara a la disciplina militar. La resta estan retirats.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha remès als comandaments dels cinc reservistes l'ordre d'iniciar un expedient per indicis d'infracció disciplinària. Seran, doncs, aquests comanaments els qui decidiran si els sancionen o no i en què consistirà la sanció dels militars reservistes.

El manifest de suport a Franco, que es va fer públic a començaments de l'agost, porta per títol "Declaració de respecte i desgreuge al general D. Francisco Franco Bahamonde. Soldat d'Espanya".

Al document es demanava "respecte" per la figura de Francisco Franco i es denunciava la campanya de descrèdit que, segons els signants, pateix la figura del dictador. També es criticava amb duresa la decisió del govern de Pedro Sánchez d'exhumar el cadàver de Franco del Valle de los Caídos, que qualifiquen de "perversa pretensió".

 

Els cinc alts comandaments de l'exèrcit expedientats per haver donat suport a Franco en el document han hagut de declarar davant d'un instructor nomenat pel ministeri. Defensa volia saber si es ratifiquen en el suport al document, en què s'atribueix la condició d'heroi al dictador.

El reglament de l'Exèrcit recull com a falta greu i molt greu la manifestació d'expressions "contràries a la Constitució, la corona i altres institucions de l'Estat" i també el fet "d'infringir reiteradament els deures de neutralitat política".

Si es conclou que van cometre aquesta infracció, podrien ser sancionats amb una multa de 8 a 15 dies, amb un arrest de 15 a 30 dies o podrien ser expulsats de l'exèrcit.

El Ministeri de Defensa va citar tres militars més que també van subscriure l'escrit, però s'ha decidit no actuar contra ells perquè es troben en "segona reserva", una situació "equivalent al retir".

Els militars en actiu i els reservistes no poden expressar opinions polítiques. Els que estan retirats sí que ho poden fer. Per aquesta raó, Defensa ha rebutjat investigar la resta de militars signants que ja estan retirats de l'exèrcit.

ARXIVAT A:
Memòria històrica Exèrcit espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut