Unicef: 5 milions de nens necessiten ajuda humanitària a Síria
Famílies sirianes en un camp de desplaçats (Reuters/Ari Jalal)

Cinc milions de nens necessiten ajuda humanitària a Síria després de nou anys de guerra

I la guerra no s'atura: quinze morts, sis d'ells nens, en un atac de les forces sirianes a un camp de desplaçats

RedaccióActualitzat

Ja fa nou anys que va començar la guerra a Síria i els seus efectes són cada cop més dramàtics. Unicef xifra en cinc milions el nombre de nens que necessiten ajuda humanitària.

Fran Equiza, representant d'Unicef a Síria, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que la situació és terrible perquè els serveis bàsics han deixat de funcionar:

"Ara mateix hi ha cinc milions de nens i nenes que haurien de rebre ajuda humanitària. N'hi ha que viuen literalment en camps de desplaçats i també n'hi ha que, afortunadament, les bombes no els hi cauen sobre el cap, però les escoles no estan funcionant, els centres de salut no estan funcionant, la vacunació de rutina no està funcionant. Per tant, hi ha cinc milions de nens i nenes que cada dia necessiten el suport dels serveis humanitaris."


El representant d'Unicef diu que tot ha empitjorat en aquella zona des que, fa un mes i mig, va començar l'ofensiva turca contra els kurds.

Trenta anys després de la Convenció sobre els drets dels Infants, Fran Ekiza subratlla que hi ha molts menors que veuen vulnerats aquests drets i recorda que els nens "no haurien de pagar mai la factura del que han fet els adults."

Arribada a un camp de refugiats després de l'ofensiva turca a Síria (Reuters/Ari Jalal)

La guerra a Síria, des del març del 2011, ha causat un mínim de mig milió de morts i milions de desplaçats i refugiats.


Bombardeig contra un camp de desplaçats

I mentrestant, els bombardejos continuen. Aquesta vegada ha estat un camp de desplaçats. L'atac de les forces sirianes ha causat quinze morts, entre els quals hi ha sis nens. Ha passat a prop de la frontera amb Turquia.

Segons denuncia l'Observatori Sirià des Drets Humans, les forces de Bashar al-Assad han llançat dos míssils sobre el camp que ha provocat l'incendi de moltes de les tendes on viuen els desplaçats.

Pare i filla ferits en l'atac al camp de desplaçats

El camp acull persones que fugen dels combats a la província d'Idlib, l'últim bastió opositor al país i objectiu de l'última ofensiva de Damasc, amb el suport de Rússia.


Prop de 1.500 morts per les mines antipersona el 2018

Síria és el segon país amb més morts provocades per les mines antipersona i les restes d'explosius de guerra. L'any passat van morir 1.465 persones. Només a l'Afganistan hi va haver més morts: 2.234.

És un estudi que aquest dijous publica l'ONG Handicap International, que diu que en cinc anys s'han duplicat les xifres. Dels 3.998 morts del 2014 s'ha passat als 6.897 el 2018.

En un comunicat, l'ONG afirma que, "en els últims anys, hem detectat un augment alarmant en la utilització de mines, així com un nombre de víctimes inacceptable". I apel·la als estats perquè apliquin el dret internacional que prohibeix l'ús de les mines antipersona.

Segons l'estudi, set de cada deu morts per l'explosió de mines eren civils, i més de la meitat, menors.

ARXIVAT A:
MenorsSíria
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut