Vallès Occidental

400 senglars menys al Vallès Occidental gràcies a una vacuna anticonceptiva

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Catalunya celebra l'èxit "contundent" del control "ètic"

RedaccióActualitzat

La vacuna anticonceptiva per a porcs senglars ha evitat el naixement de 400 exemplars al Vallès Occidental en l'últim any.

Així ho indiquen els responsables d'aquest projecte pioner que impulsen, des de l'abril de l'any passat, la Facultat de Veterinària de l'Autònoma i la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Catalunya.

 

 

Els responsables d'aquest pla pilot als parcs de Sant Llorenç del Munt i Collserola asseguren que el medicament ha sigut efectiu en tots els senglars que s'han tractat i que ha impedit l'aparició de gairebé mig miler d'exemplars nous. El cap de Departament de Sanitat Animal de la UAB, Manuel López, diu que hi ha una gran efectivitat en les femelles:

" En aquest cas també podem dir que és bastant positiu el resultat en mascles, però sobretot podem dir que és principalment positiu per a les femelles que és realment l'efecte més important si al final del projecte segueix aquesta efectivitat podrem valorar molt positivament la utilització de la immunocontracepció en senglar i sobretot en la femella."

 

Millor que el sacrifici

Els impulsors del projecte afirmen que la vacuna ha resultat efectiva en tots els animals que l'han rebut, i que, en conseqüència, han deixat de néixer 400 exemplars en un any. Aquesta xifra, afegeixen, és la mateixa d'animals morts per caçadors l'any anterior en les batudes fetes als mateixos municipis.

A més, afirmen que, segons el conveni subscrit pels científics de la UAB, la caça massiva provoca una "alteració de l'ecosistema" i un "increment" de la població de porcs senglars. Això els porta a concloure que l'eliminació dels individus d'una espècie "no és un mètode efectiu" per controlar-la i que, ben al contrari, "acaba provocant a mitjà termini un increment".

A banda de l'efectivitat del mètode, els impulsors del projecte destaquen que comporta una despesa "molt inferior" al sacrifici i que evita els accidents de carretera que es poden produir quan els animals fugen de les batudes dels caçadors.

Finalment recorden que, segons la Llei de Protecció d'Animals de Catalunya, la utilització de mètodes "ètics" de control de poblacions d'animals és una "obligació" de les administracions públiques. És per això que el CPDA del Col·legi d'Advocats de Catalunya suggereix a l'Ajuntament de Barcelona i al Departament d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat que apliqui el mètode de la vacuna anticonceptiva per controlar la població de porcs senglars.

Anar al contingut