40 casos d'atacs a periodistes a Catalunya en l'últim any i mig

Reporters Sense Fronteres considera que Catalunya continua sent un "terreny hostil" per als periodistes tot i una "clara millora de la situació"
40 casos d'atacs a periodistes a Catalunya en l'últim any i mig

40 casos d'atacs a periodistes a Catalunya en l'últim any i mig

Reporters Sense Fronteres considera que Catalunya continua sent un "terreny hostil" per als periodistes tot i una "clara millora de la situació"
Actualitzat
TEMA:
Llibertat de premsa
40 periodistes han patit atacs a Catalunya en l'últim any i mig
La porta de Catalunya Ràdio, trencada per manifestants unionistes

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha comptabilitzat una quarantena d'atacs a periodistes a Catalunya en els últims 18 mesos, que van des dels insults fins a les agressions físiques.

 

El fotoperiodista Jordi Borràs, agredit per un policia nacional

 

 

RSF ho recull en la seva classificació mundial de la llibertat de premsa, que cada any analitza la situació a 180 països. En la de l'any passat descrivia com a "asfixiant" per als periodistes l'ambient que s'havia creat a Catalunya amb la convocatòria del referèndum de l'1-O.

Per RSF, un any després Catalunya continua sent un "terreny hostil" per als periodistes, tot i que ha detectat "una clara millora de la situació", que a parer de l'organització, era "molt tensa".

L'anàlisi d'RSF afirma que l'extrema polarització de la política catalana "es va acabar contagiant els mitjans de comunicació i les seves audiències", va fer créixer l'odi als periodistes i els va convertir en una de les principals víctimes de les "hostilitats".

 

El reporter d'Intereconomía Cake Minuesa, agredit mentre cobria una manifestació a Barcelona

 

 

Espanya puja en el rànquing però no millora

En la classificació mundial que elabora RSF sobre la llibertat de premsa, Espanya ocupa el lloc 29. Puja dos llocs en relació amb l'anterior informe i se situa en l'anomenada zona satisfactòria.

Però RSF matisa que aquest ascens no representa una millora absoluta, sinó un "deteriorament relativament menor" que l'experimentat per altres països propers en la classificació.

L'organització recorda que l'any passat es van dictar condemnes per delictes com apologia del terrorisme, insults a la corona o als sentiments religiosos, que han creat -diu- un clima perjudicial a la llibertat d'expressió.

RSF també inclou en aquesta denúncia la decisió d'un jutge de Palma de requisar el mòbil a dos periodistes que investigaven l'anomenat cas Cursach de presumpta corrupció a Mallorca, que qualifica de "greu intent de violació al secret de les fonts d'informació periodística".

L'informe celebra la reforma de RTVE aprovada l'any 2017 com una bona notícia per la llibertat de premsa a Espanya, perquè va posar fi "a la manipulació" del govern de Mariano Rajoy.

 

Noruega i el Turkmenistan, la cara i la creu

Noruega encapçala la classificació d'RSF com el país del món amb més llibertat de premsa. A Noruega no s'han registrat atacs violents contra periodistes o mitjans de comunicació, i només s'han denunciat alguns casos aïllats d'assetjament i insults a les xarxes.

El "top ten" dels països del món on els periodistes poden exercir la seva feina amb menys pressions i menys risc el completen Finlàndia, Suècia, Països Baixos, Dinamarca, Suïssa, Nova Zelanda, Jamaica, Bèlgica i Costa Rica.

A la cua d'aquesta llista, al lloc 180, hi trobem el Turkmenistan, un autèntic "forat negre de la informació", segons RSF. En aquest país asiàtic tots els mitjans estan controlats per l'Estat i els internautes només tenen accés a una versió molt censurada de la web.

Aquesta exrepública soviètica se situa fins i tot per sota de Corea del Nord, on l'hermètic i autàrquic règim dels Kim manté la població en l'aïllament i la ignorància des de fa dècades a través d'un control absolut dels mitjans de comunicació.

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat de premsa

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut