Barcelona

40 anys de la primera manifestació a favor dels drets de gais i lesbianes

El 26 de juny de 1977, aquest dilluns n'ha fet 40 anys, va haver-hi la primera manifestació de l'orgull gai a Barcelona

Francesc BessesActualitzat

El 26 de juny de 1977, aquest dilluns ha fet 40 anys, va haver-hi la primera manifestació de l'orgull gai a Barcelona. La manifestació per la llibertat sexual i de gènere commemorava els fets de Stonewall que van passar a Nova York el juny del 1969, on un nombre significatiu d'homosexuals es van oposar a ser arrestats.

Era la primera vegada que els crits de "Llibertat sexual, amnistia total" se sentien pels carrers de Barcelona i s'exhibien pancartes reclamant la llibertat sexual. Entre 4.000 i 5.000 persones van pujar Rambla amunt per reclamar la derogació de la Llei de Perillositat Social i l'amnistia dels acusats de delictes sexuals com l'homosexualitat.

José Romero, amb una càmera de súper 8, va enregistrar la manifestació

"Érem conscients que hauríem de donar la cara amb totes les conseqüències que ens podien venir, que ens podien meter de sis mesos a sis anys i després la deportació"

La manifestació la va organitzar el recenment fundat Front d'Alliberament Gai de Catalunya. Un dels seus impulsors va ser l'heraldista Armand de Fluvià.

"Per l'Estat, érem un perill per a la societat. A més a més, els homes, érem uns corruptors nats de menors; per la ciència érem uns malalts mentals; per la religió, els pitjors dels pecadors i, per la societat, l'escòria, el rebuig total"

La manifestació no tenia l'autorització del governador civil i no van trigar gaire a aparèixer els "grisos". 

"Jo vaig sortir corrent amb la càmera i la resta, però jo sé que va haver-hi garrotades"

Aquell dia, Armand de Fluvià era a Nova York manifestant-se i recorda com va recollir la premsa la manifestació de Barcelona. 

"Donaven com una notícia sorprenent que a la catòlica Espanya i sortint de la dictadura, es fes ja una manifestació just un any després de la creació del moviment gai als Estats Units"

Aquella manifestació va ser un punt d'inflexió en la lluita pels drets de les persones del col·lectiu LGTB. La Llei de Perillositat Social es va derogar el 1979, però el Front d'Alliberament Gai no es va legalitzar fins el 1981.

La marxa del Dia de l'Orgull Gai d'aquest dissabte es commemorarà el 40è aniversari de la manifestació contra la llei de perillositat social, la primera que es va organitzar a Espanya a favor dels drets de gais i lesbianes.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut