4 ONG demanen a Espanya que deixi de vendre armes a països que violen els drets humans
L'Eurofighter, que fabrica Espanya, l'útilitza l'Aràbia Saudita al Iemen (Europa Press/Javier Díaz)

4 grans ONG demanen a Espanya que deixi de vendre armes a països que violen drets humans

Oxfam Intermón, Amnistia Internacional, Greenpeace i FundiPau impulsen una campanya contra el comerç d'armes el dia que el govern espanyol presenta les dades sobre les exportacions en matèria de defensa

RedaccióActualitzat

Quatre entitats pacifistes -Oxfam Intermón, Amnistia Internacional, Greenpeace i FundiPau- han començat una campanya de pressió contra el comerç d'armes amb països que violen els drets humans. Un d'aquests països és l'Aràbia Saudita, a qui Espanya ha exportat material de defensa per valor de més de 270 milions d'euros entre el 2018 i el 2019. Aquesta és una de les dades sobre exportacions d'armes de fabricació espanyola que el govern de Pedro Sánchez presenta aquesta tarda en el Congrés dels Diputats.

Coincidint amb la presentació d'aquesta memòria, les quatre ONG agrupades en la campanya "Armes sota Control" demanen a l'executiu espanyol que suspengui de manera immediata les exportacions d'armament a l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Israel.

Les quatre organitzacions ho consideren una violació de la legislació vigent i adverteixen que s'exposa a ser còmplice de la comissió de crims de dret internacional als territoris palestins ocupats -en el cas d'Israel-, el Iemen, Síria o Líbia, on operen grups armats que reben el suport tant de l'Aràbia Saudita com dels Emirats Àrabs Units.

 

Alberto Estévez, analista del comerç d'armes i autor de l'informe "Armes sota Control", explica quina és la implicació d'Espanya en la venda d'armes, esmentant la guerra del Iemen:

"Només cal veure el cas del Iemen. Espanya és el quart venedor d'armes en un conflicte en què una coalició encapçalada per l'Aràbia Saudita i pels Emirats Àrabs Units fa cinc anys que bombardeja insistentment la població civil. És la pitjor catàstrofe humanitària que hi ha en aquests moments, segons les Nacions Unides. El Iemen és un país castigat per la fam, el còlera i ara la Covid-19."

 

4 ONG demanen a Espanya que deixi de vendre armes a països que violen els drets humans
La guerra del Iemen provoca la pitjor catàstrofe humanitària del planeta (Reuters)


Les ajudes bèl·liques a l'Aràbia Saudita

La venda més important d'Espanya a l'Aràbia Saudita, segons Europa Press, van ser dos avions de transport militar i munició per 190 milions d'euros el 2018. Però el govern espanyol també ha exportat a aquest país granades de morter, munició d'artilleria i bombes d'aviació guiades per làser, entre altres elements de defensa.

Unes vendes que es van mantenir tot i la implicació de l'Aràbia Saudita en la guerra del Iemen i les peticions d'ONG que es paralitzessin les exportacions d'armament.

Espanya també ha venut armes als Emirats Àrabs Units, implicats també en el conflicte, per un valor de 193 milions d'euros entre el 2018 i el 2019.

La majoria d'exportacions d'aquestes característiques, però, es van destinar als països de la Unió Europea: gairebé un 58% el 2018 i prop d'un 47% el 2019. També es va enviar armes i material de defensa a nacions de l'OTAN: un 68% el 2018 i un 55% el 2019.

El valor total de les exportacions va sumar 3.720 milions d'euros fa dos anys, amb un descens del 14% en relació al 2017. Les vendes, en canvi, van tornar a pujar el 2019 fins a 4.042 milions, un 8,6% més que el 2018.

 

 

4 ONG demanen a Espanya que deixi de vendre armes a països que violen els drets humans
Joan Carles I conversant amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman


En el document fet públic per Oxfam Intermón, Amnistia Internacional, Greenpeace i FundiPau, també se subratlla l'opacitat del comerç armamentístic, com a factor que facilita la corrupció. La falta de transparència es va iniciar amb una llei franquista que ara podria derogar-se, si els interessos d'Espanya se centren en el control de les exportacions d'armes.

"El repte que té ara el govern actual, la coalició d'Unides Podem i el PSOE, és decidir si la sortida que vol a la Covid-19, a la crisi econòmica que acompanya la Covid-19, és apostar per la venda d'armes. Pot prendre mesures, pot donar suport i incrementar els controls, i també pot apostar per més transparència."


Les quatre ONG que impulsen la campanya de pressió destaquen l'anomenat Protocol de Verificació aprovat pel govern espanyol el mes d'abril. Però també assenyalen que no està gens clar com s'aplicarà aquesta iniciativa, que diuen que podria convertir-se en una mesura per maquillar la situació "si no s'inclouen garanties legalment vinculants que assegurin que les armes exportades no s'utilitzaran contra la població civil."

 

Anar al contingut