4 feminicidis en 15 dies podrien elevar a 10 els crims masclistes aquest any a Catalunya

Igualtat reclama recursos i que la violència masclista sigui una qüestió política de primer ordre

Actualitzat

Amb els assassinats de dues dones que els Mossos estan investigant, l'un divendres a Cambrils, en què un home va matar l'exparella, i l'altre aquest dimarts a Sabadell --amb la hipòtesi que es podria tractar d'un crim masclista-- serien 10 les víctimes de crims masclistes a Catalunya en el que portem d'any, quatre en menys de 15 dies.

Davant del degoteig de casos, les autoritats recorden a les possibles víctimes i el seu entorn que els diversos serveis d'atenció funcionen els 365 dies de l'any, 24 hores al dia, és a dir, també durant el mes d'agost.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, reclama que aquest tipus de violència sigui una qüestió política de primer ordre: "No podem normalitzar els feminicidis. Aquesta és una responsabilitat compartida com a societat. És intolerable que en una societat democràtica les dones no tinguem garantit el dret a viure lliures de violències", ha dit.

I ha afegit que el govern ha de destinar un "finançament estable" per poder acabar amb aquest tipus de violència:

"L'erradicació de les violències masclistes passa per més polítiques d'igualtat, aquest és el compromís del govern, i passa també per augmentar la inversió en polítiques de sensibilització i prevenció dirigides al conjunt de la societat per tenir eines per detectar-les i prevenir-les. Per donar més eines a les dones per saber on poden sentir-se acompanyades i per apel·lar al conjunt de la societat per fer aquest acompanyament."

Igualtat i Feminismes ha anunciat que convocarà una reunió d'urgència amb el grup d'anàlisi dels casos de feminicidis per revisar el circuit d'atenció a les dones.


Quatre assassinats en 15 dies

Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort violenta d'una dona trobada amb signes de violència aquest dimarts en un pis del barri de Campoamor de Sabadell. La policia treballa amb la hipòtesi que es podria tractar d'un crim masclista i encara busca l'autor del feminicidi. 

L'Ajuntament de Sabadell, a través d'un comunicat, ha expressat el seu rebuig per aquesta mort i, si es confirma que és un cas de violència masclista, el consistori farà un minut de silenci, decretarà tres dies de dol i tindrà les banderes abaixades a mig pal, com ja va fer el 22 de juliol.

Coincidint amb això, el jutge va enviar aquest dimarts a la presó un home detingut divendres acusat de matar l'exparella a Cambrils, al Baix Camp. Tenia una ordre d'allunyament de la víctima, i l'investiguen per maltractament en l'àmbit familiar. Aquest dimecres s'ha guardat un minut de silenci davant l'Ajuntament de Tarragona.

La setmana passada un home de Terrassa va cremar la parella i es va suïcidar a Sant Vicenç de Castellet. 

A Sabadell també es va produir un assassinat masclista en el que l'agressor es va entregar després de confessar els fets. Aquest és el segon crim a Sabadell en menys de 15 dies. El 22 de juliol, l'home va matar la seva parella i en va amagar el cos en un bagul.

Les víctimes tenen diversos recursos d'atenció que funcionen a tot hora


On poden recòrrer les víctimes

Al telefon d'Atenció a les Víctimes de Violència Masclista, el  900 900 120, es pot demanar pots demanar informació i assessorament, explica Meritxell Benedí Altés, presidenta de l'Institut Català de les Dones.

"És un telefon que funciona 24 hores al dia, els set dies de la setmana. Hi ha professionals de la intervenció social, especialitzades en l'abordatge de les violències masclistes. Hi ha treballadores socials, hi ha psicòlogues i hi ha juristes. I poden fer la derivació als recursos que calgui."

Recursos com els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones, on es dóna atenció psicològica i legal de manera gratuïta. N'hi ha un centenar a tot Catalunya, als municipis de més de 20.000 habitants i als Consells Comarcals.  

En cas d'haver de sortir del domicili, també hi ha recursos d'emergència habitacional, on pots anar amb els teus fills. "Són recursos residencials. Hi ha casos en què les dones poden accedir a aquests recursos, que sempre són escassos", diu Benedí. 

No s'ha de denunciar per rebre ajuda

"No és necessari que les dones denunciin per poder rebre aquests recursos. La denúncia pot ser o pot no ser part del procés. És evident que si hi ha denúncia hi ha un registre del que passa, però, de vegades, els processos judicials revictimitzen les dones i revictimitzen les situacions."


Si es decideix denunciar, es pot fer a qualsevol comissaria dels Mossos d'Esquadra, les 24 hores del dia, explica Andrea Garcia, cap del Grup d'Atenció a les Víctimes dels Mossos d'Esquadra. També hi ha grups d'atenció a les víctimes que els fan el seguiment posterior

"La nostra idea és que ella no estigui sola després de denunciar, que, si necessita qualsevol informació, qualsevol protecció, qualsevol avaluació de la seva situació, nosaltres li farem."

També hi ha un número de whatsapp dels Mossos d'Esquadra, el 601 00 11 22, amb què qualsevol persona de l'entorn pot contactar. 

"Tenim consultes que venen d'amics, de veïns, de professors. Qualsevol acció, per petita que sigui, només sigui un whatsapp o un correu, allò serà segurament un pas enorme per a aquesta dona que està patint violència."

En cas d'emergència s'ha de trucar al 112

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut