Cada vegada hi ha més gent gran que utilitza les xarxes socials per combatre la soledat
Cada vegada hi ha més gent gran que utilitza les xarxes socials per combatre la soledat

4 de cada 10 persones de més de 65 anys pateixen soledat

Gairebé la meitat recorren a les xarxes socials, Facebook i Whatsapp principalment, per no sentir-se soles

Anna ArboixActualitzat

A Catalunya, hi ha prop d'1 milió i mig de persones de més de 65 anys. De totes elles, 4 de cada 10 se senten soles. Una xifra que augmenta amb l'edat, i, als 80 anys, la meitat de les persones estan en situació de soledat.

Per no sentir-se soles, gairebé la meitat recorren a les xarxes socials, Facebook i Whatsapp principalment. La segona via per combatre la soledat són les trucades a familiars, amistats i veïns, amb un 23% de casos. El 15% de la gent gran fa cursos fora de casa, va al gimnàs, se'n va a la plaça del poble o al mercat, centre cívic o a la biblioteca per relacionar-se amb la resta de persones i evitar la soledat. Un 18% de les persones grans no utilitzen cap d'aquestes opcions perquè asseguren que no se senten soles.

 

Inés Esteban: "Quan el meu marit va morir, em vaig quedar buida"


L'ordinador va ser clau perquè Inés Esteban superés la soledat. Fa un munt de coses i no se sent sola. Però, quan fa 7 anys va morir el seu marit, ho va passar molt malament i li va costar un parell d'anys aixecar el cap.

"Quan el meu marit va morir, em vaig quedar buida. Fins que un dia vaig pensar: això, ho he d'afrontar jo sola."


Després de fer les feines de casa i el passeig diari, es connecta a l'ordinador. Diu que això l'ha salvada.

"L'ordinador me'l va regalar el meu net. I em va dir: Inés, que tu aprendràs l'ordinador, apunta-t'hi. La meva filla, el meu fill, tots em van animar. I això va ser la meva salvació. Buscar i remenar m'agrada molt. Entro a internet, i a internet ets tot el que vulguis i més."

 

Inés Esteban: "Entro a internet, i a internet ets tot el que vulguis i més"


La Inés té 85 anys. I a més de les classes d'informàtica, on ara és una de les mestres, també va a activitats d'Amics de la Gent Gran. Al principi, amb temors, pel fet d'anar-hi sola.

"Jo deia: i què faré jo sola? Cada vegada t'ambientes més, veus que no ets tu sola que estàs sola. Jo sempre dic que, com més serem, més riurem."


La soledat no és un problema de salut, però sí que hi té relació ja que les persones soles tenen més problemes de salut. Per tant, si les persones no se senten soles, es troben millor.

 

El metge Joan Jené afirma que l'ús de les xarxes té efectes positius sobre la salut de les persones grans


I per minimitzar la soledat, és molt important que els avis participin en activitats grupals, on coneixen gent i poden arribar a fer bons amics. Així ho van comprovar amb els pacients del CAP Casanova. Joan Jené, metge de família CAPSBE.

"Van reduir el seu sentiment de soledat, van augmentar el seu nivell de socialització, i van millorar en tots els indicadors de salut. De fet, es fan amics, quan surten se'n van a esmorzar junts, i això és una xarxa que segur que té efectes positius sobre la seva salut."


Almenys un cop al mes, Amics de la Gent Gran fa trobades grupals per districtes o per poblacions. Han comprovat que, a més del servei de voluntaris a domicili, les activitats en grup són molt ben rebudes, tal com explica Isabel Ortiz

"Surts de la rutina, perquè les tardes es fan molt llarguetes."

 

 

Els mòbils també hi són presents en grups de gent gran


I com passa en moltes altres reunions, els mòbils també hi tenen presència. Les persones grans cada vegada utilitzen més les xarxes socials com Facebook i Whatsapp per combatre la soledat. Tot i que l'edat és un dels principals motius que genera "gap" digital, les xifres mostren que les persones grans cada vegada incorporen més les xarxes socials en la seva vida diària i, per tant, el salt digital s'està reduint progressivament.


Les dones, més actives

Amics de la Gent Gran comença a incorporar l'ús de la informàtica a les reunions


L'estudi "La soledat de les persones grans", elaborat per l'Associació Serveis Integrals per a l'Envelliment Actiu (SIENA), demostra que les dones són les que participen més activament en les activitats del seu entorn i tenen una xarxa social més variada. Les persones grans que gaudeixen d'un envelliment actiu, amb unes bones relacions familiars i d'amistat i una bona percepció de salut, tenen menys percepció de soledat, tot i viure soles.

Fa poc, un altre estudi també se centrava en la gent gran i la soledat. L'enquesta "Soledat i risc d'aïllament social en les persones grans", feta per "la Caixa", determina que aquest sentiment està present a totes les edats, però esdevé més preocupant entre les persones grans i arriba a un 48% en les persones més grans de 80 anys.

 

Gairebé la meitat dels més grans de 65 anys se senten sols


L'informe també revela que les persones amb menor nivell educatiu tenen més risc d'aïllament social, les persones sense estudis tenen un 37% de risc, davant d'un 6,6% entre les persones amb estudis superiors. A més, la pèrdua de la xarxa social d'amics comença abans en els homes, entre els 40 i els 64 anys, que en les dones, entre els 65 i els 79 anys.

ARXIVAT A:
Xarxes socials
Anar al contingut