Badia del Vallès

4,5 milions per netejar Badia del Vallès d'amiant, la població més afectada

El fons repercutirà en 200 edificis d'ús residencial afectats per l'ús del material perjudicial per a les vies respiratòries

RedaccióActualitzat

Després d'anys de lluita veïnal, el govern ha anunciat aquest dissabte una inversió de 4,5 milions d'euros per treure l'amiant de tots els habitatges de Badia del Vallès abans del 2025. Són 200 els habitatges afectats per aquest material, que és especialment tòxic.

Les xifres posen en relleu la situació de Badia del Vallès, es calcula hi ha una tona per cada habitant convertint-la en la ciutat amb més amiant. L'afectació comprèn tots els edificis de la població. La situació és més greu quan, en molts casos, les plaques d'uralita estan trencades, que és quan l'amiant és més tòxic i perillós.

El deteriorament és molt visible des del carrer, ja que els edificis incorporen aquest material a l'exterior. Les façanes són les parts més evidents del problema, amb elements trencats i malmesos pel pas del temps.

Els problemes respiratoris derivats de la inhalació de l'amiant són molt greus (Nia Escolà/ACN)

Mobilització popular

La preocupació dels veïns va mobilitzar l'Ajuntament. Van decidir fer un estudi per identificar l'amiant i començar a retirar-lo dels edificis de la població.

La raó per la qual Badia és plena d'aquest material tan perjudicial és que abundava als anys 70, època de creació del municipi per donar resposta a l'onada migratòria. La vida útil del material és d'uns 40 anys i a partir d'aquell moment es comença a degradar.

El desgast emet fibres a l'ambient que en inhalar-les provoquen malalties respiratòries com ara l'asbestosi (malaltia pulmonar per exposició a l'amiant que deriva en un mal de pit per la cicatrització del teixit pulmonar) o el mesotelioma (càncer poc comú que ataca el teixit que envolta els òrgans).

Ajuntament i veïns han rebut la inversió "amb alegria" després d'anys de lluita social. L'alcaldessa de la ciutat, Eva Menor, ha subratllat "la valentia" de Badia en fer visible la problemàtica, tot i el risc d'estigmatitzar "encara més" la ciutat.


Primer a Badia i després al país

El juliol passat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va visitar Badia del Vallès i es va comprometre a afrontar el problema amb celeritat. Des de llavors han actuat equips tècnics i veïnals per posar-hi solució.

Aragonès ha destacat que la situació de Badia ha fet necessari començar per aquesta població, però s'ha compromès a retirar tot l'amiant del país.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut