Una gran avinguda de Kíiv, amb cotxes circulant-hi sense llum aquest dijous
Una gran avinguda de Kíiv, sense llum aquest dijous arran dels atacs russos (EFE/EPA/Oleg Petrasyuk)
Kíiv

4,5 milions d'ucraïnesos sense llum: Zelenski denuncia el "terror energètic" de Rússia

El govern ucraïnès creu que Moscou ataca les infraestructures elèctriques per la incapacitat d'avançar sobre el terreny

RedaccióActualitzat

Els atacs russos contra les instal·lacions energètiques d'Ucraïna "no s'aturen ni un sol dia", ha denunciat el president del país, Volodímir Zelenski. La nit d'aquest dijous a divendres, 4,5 milions d'ucraïnesos de Kíiv i altres regions s'han quedat sense llum a causa de l'ofensiva russa.

És una desconnexió temporal, fruit de l'ofensiva que perjudica més del 10% de la població que Ucraïna tenia abans de la guerra. 

En les últimes setmanes, Moscou ha atacat amb míssils i drons les infraestructures energètiques ucraïneses, coincidint també amb el que semblen indicis d'una retirada de Kherson, la ciutat ucraïnesa més important sota control rus, tot i que no es descarta que hi preparin un contraatac. 

Per a Zelenski, el govern de Vladímir Putin aplica una estratègia de "terror energètic" en la guerra, per la incapacitat d'avançar sobre el terreny: 

"Que Rússia hagi recorregut al terror contra la indústria energètica mostra la debilitat de l'enemic. No poden derrotar Ucraïna al camp de batalla i és per això que intenten trencar el nostre poble d'aquesta manera."

Ciutadans de Kíiv avancen a les fosques pels carrers de la ciutat
Ciutadans de Kíiv avancen a les fosques pels carrers de la ciutat (EFE/EPA/Oleg Petrasyuk)

En el discurs que fa habitualment cada nit, Zelenski ha defensat una "resposta global poderosa" contra aquests atacs. 

A més a més, ha fet una crida a les autoritats local perquè vigilin que no es faci un "ús innecessari" de l'electricitat. "No és moment per a finestres brillants, cartells, anuncis i llums similars", ha remarcat. 

Al mateix temps, ha reclamat que s'informi els ciutadans dels talls que es programin arran dels atacs. "Cal fer tot el possible perquè les desconnexions siguin previsibles i completament comprensibles per als consumidors", hi ha afegit. 

Segons Kíiv, en les últimes 24 hores l'exèrcit rus ha llançat 3 míssils i ha dut a terme 16 atacs aeris i 40 bombardejos contra objectius ucraïnesos, que han arribat a 35 municipis del sud del país.

Al seu torn, les forces ucraïneses han llançat 12 atacs a les zones ocupades. 

Kíiv denuncia evacuacions forçoses al sud del país 

Ucraïna ha condemnat "fermament" les "evacuacions forçoses" dels habitants de Kherson i Zaporíjia que, segons ha explicat, són traslladats cap a Crimea o Rússia.

Segons el Ministeri d'Afers Estrangers ucraïnès, aquests desallotjaments s'acompanyen de pillatges a comerços, habitatges i centres educatius i sanitaris.

Kíiv remarca que aquestes evacuacions "violen greument la llei internacional".

Habitants evacuats obligatòriament de la regió de Kherson, entre ells alguns menors en l'arribada a Crimea

Habitants evacuats forçadament de la regió de Kherson, arribant a Crimea (Reuters/Alexei Pavlishak )

Rússia va negar que plantegés una retirada de Kherson, però les imatges del principal edifici administratiu de la ciutat sense la bandera russa onejant-hi --difoses pel vicegovernador prorús de Kherson, Kiril Stremousov-- han contribuït a l'especulació.

Ucraïna no descarta que sigui una maniobra de desinformació russa.

Per la seva banda, el secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, considera que les tropes ucraïneses podrien recuperar aviat la ciutat de Kherson. "Certament, crec que clarament tenen la capacitat de fer-ho", ha manifestat. 

 


 

ARXIVAT A:
EnergiaUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut