Barcelona

38 donants de sang que salven nadons

Són un grup de persones que tenen unes plaquetes molt poc freqüents a la sang i que fan torns setmanals per salvar la vida de nens acabats de néixer

RedaccióActualitzat

Si donar sang sempre ajuda a salvar vides, hi ha un cas en què la donació de sang és imprescindible per salvar la vida de nounats.

Es tracta dels bebès que neixen amb una malaltia, la trombocitopènia neonatal al·loimmune, que consisteix en la destrucció de plaquetes produïda per anticossos de la mare que han passat al fetus.

És una malaltia que es produeix en 1 de cada 1.000 nounats i que, des del moment que es detecta, requereix una intervenció immediata. L'única solució: que rebin sang amb plaquetes HPA1a-.

Hi ha molt pocs donants que tinguin aquest grup de plaquetes: 38 de controlats a tot Catalunya. I hi ha un problema afegit: les plaquetes tenen una vida de cinc dies. Per això, els donants amb el grup de plaquetes HPA1a- han de fer torns per assegurar que sempre hi hagi estoc disponible a Catalunya per si neix un nadó afectat.

El Banc de Sang i de Teixits va ser pioner el 2009 a disposar d'un estoc permanent de plaquetes HPA1a- a Catalunya per garantir el subministrament de plaquetes en deu minuts a qualsevol hospital.

Una malaltia causada per la incompatibilitat de sang entre mare i fill

Un 3% de la població té aquest grup de plaquetes, però moltes embarassades no ho saben perquè només es detecta amb una prova específica.

El problema apareix quan el fill que neix té el grup de plaquetes normal i la mare té l'HPA1a-. Aleshores la mare pot fabricar anticossos contra el nen que li poden causar la destrucció de plaquetes i pot fer hemorràgies que li poden afectar el cervell.

El 10% d'aquests nadons moren i el 20% poden tenir seqüeles neurològiques irreversibles.

Com es troben els donants

Actualment, a Catalunya hi ha 38 persones que se sap que tenen el grup de plaquetes HPA1a-.

No es detecten amb una donació de sang habitual, sinó que s'ha de fer una prova específica. L'any 2009, quan es va posar en marxa aquest programa del Banc de Sang, es va fer una recerca exhaustiva i es van trobar la majoria de donants.

Ara, la prova es fa de manera aleatòria als donants, per poder trobar més persones amb aquest grup de plaquetes a la sang.

La donació de plaquetes és diferent de la donació de sang i, per això, la planificació de les donacions és més complexa.

Els donants han de tenir un recompte de plaquetes alt quan donen, la freqüència de les donacions pot ser de 15 vegades l'any i la recuperació és molt ràpida, en cinc dies el cos ja torna a tenir el nivell normal de plaquetes.

Cal tenir millors venes i la donació dura entre 60 o 90 minuts.

 

Divendres, Hermes Boltes, que dona sang cada dos o tres mesos, va rebre una visita que el va marcar: la de Montserrat Sabaté, que va ser mare d'un nadó que va presentar la malaltia just en néixer i que es va salvar gràcies a les plaquetes HPA1a-.

Una trobada emocionant per a tots dos. La mare li va manifestar la seva "gratitud infinita". Hermes es va sentir recompensat per totes les vegades que ha anat a donar sang. I per totes les vegades que hi anirà.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut