350 dissenys de Chanel a la primera retrospectiva que París dedica a la icona de la moda

"Manifeste de mode" mostra peces icòniques de la famosa dissenyadora

Actualitzat

"Manifeste de mode" és la primera retrospectiva que París dedica a Gabrielle Chanel, més coneguda amb el sobrenom de Coco. El Museu de la Moda, el Palais Galliera, ha estat tancat des de l'estiu del 2018 per obres d'ampliació i reobre ara, amb la mostra de 350 tresors dissenyats per Coco Chanel entre el 1910 i el 1971. Alguns dels dissenys exposats provenen dels seus arxius, molts altres del patrimoni que té la Maison Chanel.

La retrospectiva mostra la modista per damunt del mite. Gabrielle Chanel abans que Coco, la visionària que a començaments del segle XX imaginaria una dona lliure amb estils encara vigents.

Com explica Miren Arzalluz, directora del Museu de la Moda de París, Coco Chanel s'oposava a la moda imperant en la seva època. El 1910 ja va apostar per la comoditat, per la simplificació de la silueta i per teixits que modelaven el cos però no la privaven de llibertat.

La seva visió de la moda no s'entén sense el perfum que faria mític, el número 5. Ni tampoc sense les joies inspirades en el cel, ni sense la bijuteria d'estil bizantí, ni sense les sabates bicolors i la bossa de doble cadena.

Perfum número 5 de Chanel

Complements del mític "tailleur de tweed" que presentaria als anys 50, després de la guerra. Com diu Arzalluz, planteja un manifest que és radicalment oposat al que està passant en aquell moment en la moda.

Gabrielle Chanel mor el gener del 1971 havent transformat del tot la silueta femenina, definint l'elegància en pocs colors, el negre, el blanc o el beix, presents en la seva última col·lecció, que ella no va veure desfilar.

La directora des de fa dos anys del Museu de la Moda de París és Miren Arzalluz, filla de l'històric dirigent del PNB. Ella ha dirigit la reforma de l'espai, que ara prepara la seva col·lecció permanent.

"Es va obrir un procés de selecció al qual em vaig presentar amb molt poques esperances però algú va jutjar que tenia un projecte interessant per al museu, i fins avui."

El Palais Galliera s'ha convertit en el primer museu permanent de moda de la capital francesa, amb el doble d'espai per a les seves col·leccions.

ARXIVAT A:
Moda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut