Arrasate

El "sí" a un estat basc sobirà s'imposa amb un 95% en les consultes ciutadanes a 34 municipis d'Euskadi

Hi ha votat el 30% del cens en urnes al carrer i a espais privats, unes 37.000 persones

RedaccióActualitzat

Satisfacció a Euskadi entre els promotors de la jornada de consultes populars que s'han fet aquest diumenge, a imatge de les consultes per la independència celebrades a bona part dels municipis catalans. El 95,36% dels participants s'han pronunciat a favor de formar part d'un estat independent o sobirà.

La iniciativa, impulsada per la plataforma Gure Esku Dago (És a les Nostres Mans), ha tingut una participació del 29,6%.

Amb el lema "5-J, comencem a decidir", hi han participat 32 pobles de Guipúscoa, un d'Àlaba i un de Biscaia amb la pregunta "Vol ser ciutadà d'un estat independent?".

Hi podien votar els més grans de 16 anys, i es calcula que el cens dels 34 municipis supera les 125.000 persones.

Gure Esku Dago ha habilitat 111 meses electorals en propietats privades o a la via pública, perquè s'ha evitat fer servir dependències municipals per organitzar les consultes. El PNV i EH Bildu, formacions nacionalistes, van mostrar el seu suport a aquestes consultes en aprovar a les Juntes Generals de Guipúscoa una moció conjunta en què animaven els ciutadans a participar en la votació.

Els alcaldes de les primeres 34 localitats on avui s'han posat les urnes han estat advertits per part de la delegació del govern espanyol i la plataforma que impulsa la campanya ha remarcat que les votacions no es fan en edificis públics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut