Manifestació en defensa del Conveni d'Istanbul, la setmana passada, a Istanbul (Europa Press)

33 dones detingudes a Turquia per manifestar-se contra la violència masclista

Reclamaven que el país no surti del Conveni d'Istanbul per la prevenció i el combat contra aquest tipus de violència

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El 2011 Turquia va acollir la signatura del conveni del Consell d'Europa per prevenir i combatre la violència contra les dones, conegut com el Conveni d'Istanbul.

Aquest conveni, en vigor des del 2014 i que obliga els països signants a legislar en contra d'aquest tipus de violència, el va signar també Turquia, però ara el govern encapçalat per Recep Tayyip Erdogan vol sortir-ne.

Manifestacions a Istanbul i a Ankara

Per impedir-ho, dones turques s'han organitzat i s'estan manifestant aquests dies al país en protesta per aquestes intencions.

La setmana passada va haver-hi una manifestació a Istanbul, i aquest dijous ha estat la capital, Ankara, la que ha viscut una convocatòria de la Plataforma de Dones d'Ankara.

Manifestació en defensa del Conveni d'Istanbul, la setmana passada a Istanbul (Europa Press)

70 manifestants, 33 detingudes

Han estat només una setantena de manifestants, que reivindicaven que aquest conveni està salvant vides femenines, però n'han detingut la meitat, 33, per "desafiar les directrius de la policia".

L'argument policial ha estat que la manifestació era il·legal i que havien intentat arribar al centre de la capital, en comptes de limitar-se a manifestar-se en un parc.

"Conseqüències desastroses" segons AI

Amnistia Internacional assegura que durant la pandèmia hi ha hagut casos de dones i nenes assassinades i violades que han tingut molt de ressò públic al país.

Segons Anna Blús, investigadora d'aquesta organització, a Turquia hi ha hagut moltes dones i nenes confinades amb els seus maltractadors i sense possibilitats de demanar ajuda:

"La retirada de Turquia del conveni tindria conseqüències desastroses per a milions de dones i nenes del país i per a les organitzacions que donen suport a les supervivents d'agressions sexuals i violència de gènere en l'àmbit familiar. El simple debat sobre la possible retirada està tenint enormes efectes negatius sobre la seguretat de dones i nenes."

Turquia, fora del Conveni d'Istanbul?

Blús remarca la ironia negativa que suposaria que Turquia, que va ser el primer país que va signar el conveni, fos el primer que en sortís:

"És tristament irònic que les autoritats turques estiguin considerant retirar-se d'un conveni que porta el nom de la seva ciutat més emblemàtica."


 

 

Manifestació en defensa del Conveni d'Istanbul, la setmana passada, a Istanbul (Europa Press)
ARXIVAT A:
Violència masclistaTurquia
Anar al contingut