Una professional del CAP Manso agafa mostres d'un participant en l'estudi de seroprevalença del coronavirus
Una professional del CAP Manso agafa mostres d'un participant en l'estudi de seroprevalença del coronavirus (ACN / Laura Fíguls)

32 morts als hospitals i 248 positius nous de coronavirus a Catalunya

Des de l'inici de l'epidèmia, 6.455 persones han mort en un centre hospitalari català a causa de la Covid-19

Actualitzat

En les últimes s'han registrat 32 morts per coronavirus als centres hospitalaris catalans. Des de l'inici del brot de Covid-19, 6.455 persones han mort en un hospital català després d'haver donat positiu de la prova del coronavirus o bé com a casos sospitosos.

 

El nombre de morts diaris per coronavirus als hospitals catalans fa 17 dies que es manté per sota dels cent
El nombre de morts diaris per coronavirus als hospitals catalans fa 17 dies que es manté per sota dels cent

 

Segons les dades del departament de Salut, actualment hi ha un total de 60.976 casos positius de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya. Es tracta de 248 positius més dels que es van notificar aquest diumenge. Aquests gairebé 61.000 casos han estat tots confirmats per una prova diagnòstica, ja sigui PCR o un test ràpid.

Del total de casos positius, 9.854 són professionals sanitaris.

A més, hi ha 177.265 casos possibles d'infecció de coronavirus, corresponents a persones que presenten símptomes i que un professional mèdic ha classificat com a possible cas.

En les últimes 24 hores, s'han incrementat tant les defuncions als centres hospitalaris com els nous positius de Covid-19. Aquest diumenge es van registrar 15 persones mortes i 123 contagis nous.

 

Evolució dels casos confirmats de coronavirus a Catalunya
Evolució dels casos confirmats de coronavirus a Catalunya

 

L'endemà de baixar de 400 persones ingressades greus per coronavirus, aquest dilluns el nombre ha baixat una mica més. Actualment, hi ha 386 persones ingressades per coronavirus a les UCI dels hospitals catalans. En total, des de l'inici de l'epidèmia, un total de 3.947 persones han estat ingressades de gravetat.

Mentrestant, continuen creixent les altes hospitalàries d'afectats per Covid-19. Des del començament de la pandèmia, s'han comptabilitzat un total de 34.785 altes de persones diagnosticades amb coronavirus, 208 de les quals les últimes 24 hores.

 

Corbes amb l'evolució dels nous casos, les altes hospitalàries i les morts per coronavirus a Catalunya
Corbes amb l'evolució dels nous casos, les altes hospitalàries i les morts per coronavirus a Catalunya

 

Fins ara, a les residències de gent gran s'han registrat 12.585 positius confirmats de Covid-19 i hi ha 35.256 casos sospitosos. Dels treballadors en geriàtrics catalans, 3.952 estan aïllats per sospita o confirmació de contagi.

Des de mitjans d'abril, Salut ofereix les morts notificades pels serveis funeraris. Fins a dia d'avui, les funeràries han declarat 11.248 defuncions per coronavirus o bé com a casos sospitosos.

D'aquestes defuncions, 3.327 persones han mort a una residència, 153 en un centre sociosanitari i 614 al domicili. La resta són morts a hospitals o bé casos que no hi ha prou informació per poder classificar.

 

 

Primer dia de fase 1

Aquest dilluns ha estat el primer dia que els municipis de les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran han estat dins la fase 1 del desconfinament.

Els 750.000 catalans que viuen en aquestes zones han vist les primeres terrasses en marxa, encara que fos amb molt menys aforament de l'habitual; els comerços de menys de 400 metres quadrats també han començat a aixecar persianes equipades amb pots de gel hidroalcohòlic, paquets de mascaretes i productes desinfectants.

 

Un grup beu a la terrassa d'un bar de la plaça de la Font de Tarragona, aquest dilluns
Un grup beu a la terrassa d'un bar de la plaça de la Font de Tarragona, aquest dilluns (EFE / Quique García)

 

Al Pirineu és on aquest primer dia de fase 1 ha estat més deslluït pel fred i la pluja. Molts establiments que viuen del turisme esperen que hi puguin arribar els turistes per obrir.

En una població que encara és a la fase zero, La Jonquera, aquest dilluns s'han vist sorpresos per una multitud de francesos que ha col·lapsat la localitat fronterera del Pertús per anar a comprar a les botigues de serveis essencials en el primer dia de desconfinament a França.

 

Canvis en les normes sobre vehicles privats

Enmig del procés de desescalada, el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha modificat algunes instruccions sobre el transport privat. A partir d'ara, en un cotxe hi podran viatjar tantes persones com places tingui el vehicle, sempre que totes visquin al mateix domicili. A més, no caldrà que portin mascareta.

En cas que els passatgers no convisquin, només podrà haver-hi dues persones per fila i tots hauran de portar mascareta i guardar la màxima distància possible. Aquestes noves instruccions són vàlides per a qualsevol de les fases del desconfinament.

 

 

Proves PCR als CAP

Des d'aquest dilluns, els centres d'atenció primària ja fan tests PCR per diagnosticar el coronavirus i fer seguiment de les persones que donin positius. Els metges són els encarregats de decidir a qui es fa la prova: només a persones que presentin símptomes d'haver contret la Covid-19.

Les persones que donin positiu hauran de passar dues setmanes aïllades a casa seva i comunicar al CAP quin han estat els seus contactes més propers perquè també se'ls faci seguiment.

Els CAP de les tres regions sanitàries que ja són a la fase 1 han començat a fer els tests. A la resta del territori, però, alguns centres encara no tenen el material necessari.

 

Realització d'un test PCR en un CAP de Tarragona
Realització d'un test PCR en un CAP de Tarragona

 

Curs 2020/2021 amb grups desdoblats

Mentrestant, continuen les incògnites sobre el proper curs escolar. La conselleria d'Educació està estudiant diversos escenaris per poder començar el curs amb tot l'alumnat a les aules. La prioritat és que els alumnes menors de 12 anys puguin tornar als centres de forma presecial, per tal de facilitar la conciliació familiar.

Educació ha traslladat als centres la petició que estudiïn els espais disponibles, com ara biblioteques o gimnasos, perquè, molt probablement, caldrà desdoblar grups. Es preveu que les aules puguin acollir la meitat d'alumnes que fins ara. A més, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha apuntat que caldrà estar preparats "per a un hipotètic nou confinament".

 

 

Pisos turístics passen al lloguer tradicional

La crisi econòmica conseqüència del coronavirus ja té els primers efectes en l'oferta de pisos turístics de Barcelona. Al voltant de 3.900 pisos turístics, prop d'un 40% dels 10.000 que hi ha censats a la ciutat, s'han reconvertit al lloguer tradicional per manca de clients davant la situació actual. L'Associació d'Apartaments Turístics (Apartur) preveu que els preus dels lloguers baixaran fins a un 17% els propers mesos.

També en el mercat immobiliari, en les darreres setmanes diversos propietaris han accedit a rebaixar temporalment el preu del lloguer. Amb el mercat immobilitari paralitzat i molts llogaters amb problemes per pagar la mensualitat, es tracta d'un gest solidari que també permet assegurar-se seguir cobrant cada mes.

 

 

Sense Primavera Sound

Com ja va fer el Sónar divendres passat, el festival Primavera Sound ha anunciat aquest dilluns que l'edició d'aquest any no se celebrarà i queda ajornada fins al mes de juny de 2021. Les entrades que ja s'hagin comprat valdran per a l'edició de l'any que ve i fins i tot tindran "beneficis especials". Aquells que ho vulguin, però, també en podran demanar el reemborsament a partir del 3 de juny.

 

Dues noies es fan una selfie a l'entrada del Primavera Sound, l'any passat
Dues noies es fan una selfie a l'entrada del Primavera Sound, l'any passat (ACN / Violeta Gumà)

 

La crisi del coronavirus ha obligat a repensar els esdeveniments culturals. Amb els teatres i les sales de cinema tancats, a diversos països han sorgit iniciatives que recuperen l'autocine: una manera de poder veure pel·lícules respectant una distància entre persones i sense aglomeracions. Un club alemany encara ha anat més enllà i ha habilitat el seu aparcament per a 250 cotxes i ha fet una sessió de música electrònica. L'únic requisit era que hi hagués un màxim de dos ocupants per vehicle.  

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut