300 cims del Pirineu il·luminats, del Mediterrani a l'Atlàntic, per l'autodeterminació

Una línia de llum uneix la costa atlàntica i el Mediterrani en la Via Pirinenca, impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i Gure Esku Dago

Redacció/AgènciesActualitzat

Els cims de tot el Pirineu il·luminats per reivindicar la sobirania de Catalunya i el País Basc. És l'anomenada Via Pirinenca. S'han il·luminat simultàniament 300 cims de tot el Pirineu, des del Mediterrani fins a l'Atlàntic, gràcies a unes llanternes especials que duien els excursionistes que han pujat a cadascun dels pics.

La iniciativa, impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i Gure Esku Dago, vol reivindicar el dret a l'autodeterminació.

Amb fanals especials i llanternes frontals, les entitats han creat una línia de llum al llarg dels Pirineus. 130 d'aquests pics eren a Catalunya.

 

És un projecte artístic amb rerefons polític. Aquesta nit, just abans de fer-se fosc, unes 300 persones s'han reunit a l'estació d'esquí nòrdic de Guils-Fontanera  per donar el tret de sortida a l'acte. 

A l'estació d'esquí nòrdic hi ha hagut parlaments de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu; la seva homòloga de Gure Esku Dago, Amalur Álvarez; i el president de la FEEC, Jordi Merino.

Cant dels Segadors en l'acte central de la Via Pirinenca, que s'ha fet a l'estació d'esquí nòrdic Guils-Fontanera de Guils de Cerdanya
Cant dels Segadors en l'acte central de la Via Pirinenca, que s'ha fet a l'estació d'esquí nòrdic Guils-Fontanera de Guils de Cerdanya

Feliu ha definit la Via Pirinenca com "l'acció artística més gran de caràcter polític que s'ha projectat mai a Europa".

Segons la presidenta de l'ANC, amb aquesta mobilització, l'independentisme basc i el català volen fer "un clam a la comunitat internacional per una causa justa a favor de la pau i l'autodeterminació dels pobles".

La iniciativa s'inspira en mobilitzacions anteriors, com la que es va fer el 2019 il·luminant 131 agulles de la muntanya de Montserrat per homenatjar els 131 presidents de la Generalitat, o bé la que es va fer aquest mateix any en muntanyes basques com Aiako Harria, Txindoki o Anboto.

ARXIVAT A:
IndependènciaANCPaís Basc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut