30 Premis Nobel d'Economia donen suport a Mas-Colell, encausat pel Tribunal de Comptes
Andreu Mas-Colell, el 2019, en un acte d'ERC sobre educació (ACN/Andreu Roset)

30 Premis Nobel d'Economia donen suport a Mas-Colell, encausat pel Tribunal de Comptes

Defensen la seva "integritat" en una carta publicada a El País juntament amb 20 personalitats més del món econòmic

Una trentena de Premis Nobel d'Economia i vint personalitats més del món econòmic han publicat aquest dimarts una carta conjunta al diari El País, "En suport a Andreu Mas-Colell", per defensar qui va ser conseller d'Economia i Coneixement entre el 2010 i el 2016, en els governs presidit per Artur Mas.

Mas-Colell, que ha estat catedràtic d'Economia a la Universitat Harvard, als Estats Units, i que actualment presideix el Barcelona l'Institute of Science and Technology (BIST), està encausat pel Tribunal de Comptes, que l'acusa a ell i a una trentena de persones d'haver comès irregularitats en matèria d'acció exterior, sobrepassant les competències del govern català. 

Es refereix, en concret, a actes realitzats, durant viatges oficials a l'estranger, per "promocionar, publicitar, justificar, promoure o impulsar el procés sobiranista", que considera que van generar, entre el 2010 i el 2017, una despesa il·legal de 416 milions d'euros. 

Per fer aquest càlcul, el Tribunal de Comptes ha considerat despesa il·legal tots els diners destinats als viatges de la Generalitat a l'estranger per promocionar legalment Catalunya a l'exterior en què es va fer alguna referència al procés.

Els signants de la carta de suport a Mas-Colell defensen la integritat de l'exconseller i alerten que la causa oberta pel Tribunal de Comptes "pot tenir conseqüències financeres desastroses" per a ell, perquè la sanció imposada podria excedir el seu patrimoni i portar a la confiscació dels seus béns.

"Aquells de nosaltres que hem tractat el professor Mas-Colell durant molts anys com a col·legues, estudiants i coautors, sabem que és una persona de la màxima integritat." 


El qualifiquen de "persona dedicada al bé públic" i asseguren que "Espanya va ser molt afortunada que un economista de la capacitat i la talla del professor Mas-Colell estigués disposat a dedicar-se al servei públic", cosa per a la qual recorden que va deixar Harvard per tornar a Catalunya.

Encara en aquest sentit, adverteixen que el procediment judicial del Tribunal de Comptes "pot tenir una influència negativa en la voluntat" de científics que són a l'exterior, com Mas-Colell, "de tornar al seu país i contribuir al servei públic".

 

Entre la trentena de carrecs electes i alts càrrecs de la Generalitat citats a declarar el 29 de juny al Tribunal de Comptes, amb seu a Madrid, també hi ha els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, l'exvicepresdient Oriol Junqueras i exconsellers com Francesc Homs, Neus Munté, Jordi Turull i Raül Romeva.

També nou secretaris generals, dues interventores generals i dotze exdelegats de la Generalitat a l'exterior.

Donen suport a Mas-Colell Premis Nobel d'Economia com Joseph Stiglitz, Amartya Sen, Robert Shiller, Paul Romer, Robert Aumann, Jean Tirole, Robert Wilson i Alvin Roth.

Tanquen la carta confiant que, "en absència de càrrecs específics" contra Mas-Colell, el Tribunal de Comptes "eviti conseqüències indesitjades i injustes" per a ell. 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut