30 anys d'emissions en aranès de Catalunya Ràdio

Especial "Catalunya vespre" des de Vielha, trenta anys després de la primera emissió en aranès que ha contribuït a la normalització i a l'ús quotidià de la varietat aranesa de la llengua occitana.

La primera emissió en aranès a Catalunya Ràdio va ser el 26 de març del 1988. Amb motiu d'aquest trentè aniversari, l'informatiu nocturn "Catalunya vespre" , del 12 d'abril, es va emetre en directe des de la delegació territorial de Catalunya Ràdio a Vielha. Un programa especial dedicat a repassar  la història de l'espai "Meddia aranés", pioner en llengua aranesa, i a recordar el valor de la llengua aranesa, dos mesos després que el Tribunal Constitucional hagi sentenciat que no se la pot considerar com una llengua d'ús preferent a la Vall d'Aran.

Catalunya Informació emet cada dia dues hores de programació en occità en desconnexió per al territori de la Vall d'Aran. Els programes "Eth maitin d'Aran" i "Catalonha Informacion en aranés" són les úniques emissions regulars de ràdio en aquesta llengua a Catalunya, amb presència a les xarxes socials. També s'emet cada cap de setmana un espai breu en aranès per a tot el territori català sobre l'actualitat de la vall.

Segons el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, els 30 anys d'emissions en aranès de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació demostren el compromís dels mitjans públics amb la llengua de la Vall: "La ràdio pública, amb el bagatge de rigor i servei públic d'aquestes tres dècades, pretén contribuir a preservar l'ús social de l'aranès, atenent el mandat parlamentari , que recau, bàsicament, en l'escola i els mitjans de comunicació", en referència a la "Llei 35/2010, d'1 d'octubre, de l'occità, aranès a l'Aran", aprovada el 2010 pel Parlament de Catalunya amb l'objectiu de protegir la llengua occitana a Catalunya.

 

Anar al contingut