30 anys de la primera gran esquerda al Teló d'Acer
Un home i una dona s'abracen a la frontera entre Hongria i Àustria, l'estiu de 1989
Sopron

30 anys de la primera gran esquerda al Teló d'Acer

Angela Merkel i Viktor Orbán commemoren l'aniversari del "pícnic paneuropeu", que va fer que centenars d'alemanys de l'est creuessin la frontera entre Hongria i Àustria

Actualitzat

Aquest dilluns, 19 d'agost, fa 30 anys que el Teló d'Acer que va dividir Europa durant dècades va començar a esquerdar-se. Centenars de ciutadans de l'Alemanya Oriental van passar a Occident a través de la frontera entre Hongria i Àustria. Ningú ho va impedir: els policies hongaresos no van disparar i van deixar passar els alemanys de l'est.

Aquest espontani pas de la frontera, pacífic i festiu, va ser el preludi de la caiguda del mur de Berlín, al novembre següent. I, durant els anys següents, de l'ensorrament de l'univers soviètic.

 

Els ministres d'Exteriors hongarès i austríac, Gyula Horn i Alois Mock, tallen simbòlicament un tros de filat fronterer

 

El "pícnic paneuropeu"

Unes setmanes abans, el 27 de juny del 1989, el ministre hongarès d'Exteriors, Gyula Horn, i el seu homòleg austríac, Alois Mock, havien donat un cop de tenalla a la frontera entre tots dos països, part del Teló d'Acer, en senyal de pau. Van assegurar que la resta de la tanca quedaria eliminada l'any següent.

Les imatges van inspirar molts alemanys orientals, que van anar a Hongria de vacances a l'agost, per veure com estava el panorama. El dia 19 d'agost es va celebrar un acte anomenat "picnic paneuropeu", una trobada de germanor entre hongaresos i austríacs, que incloïa una obertura de la frontera durant tres hores.

Aquest curiós pícnic el van organitzar l'eurodiputat conservador alemany Otto von Habsburg i el reformista ministre hongarès Imre Pozsgay. Els fulls de propaganda anunciaven un "inèdit i ocasional creuament de la frontera" a la ciutat de Sopron.

Al voltant de 600 alemanys orientals van aprofitar per passar cap a Àustria. La seva irrupció va agafar per sorpresa els guardes fronterers hongaresos, que no van disparar, per no cometre una massacre contra civils. La Unió Soviètica, en plena perestroika de Gorbatxov, tampoc no va reaccionar. L'11 de setembre de 1989, Hongria va obrir definitivament la seva frontera.

Això va donar ales a milers d'alemanys orientals, que acabarien aconseguint, el 9 de novembre següent, enderrocar el Mur de Berlín.

 

Merkel i Orbán, aquest dilluns durant la commemoració dels 30 anys del pícnic paneuropeu (EFE)

 

Acte de commemoració amb Merkel i Orbán

A la localitat de Sopron, a la frontera entre Hongria i Àustria, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, han commemorat els 30 anys del pas de la frontera de centenars de ciutadans de la República Democràtica Alemanya.

Merkel ha lloat els guàrdies fronterers hongaresos:

"Van demostrar valentia en fer prevaldre la humanitat per sobre de les ordres del servei"

La cancellera alemanya ha recordat que la idea del "pícnic paneuropeu" era celebrar "una festa de pau europea", però que també hi havia "molta incertesa i tensió":

"Tots sabien com podia acabar una fugida, sabien com havia acabat l'aixecament popular a l'RDA el 1953, l'aixecament a Hongria el 1956 o la Primavera de Praga el 1968"

Merkel ha agraït la "contribució d'Hongria" a la "superació de la divisió d'Europa i a la reunificació d'Alemanya":

"El pícnic paneuropeu es va convertir en un símbol del gran moviment per la llibertat de l'any 1989. Mostra que no és possible oprimir el desig de llibertat dels éssers humans. Que els europeus estan units per valors comuns. Mostra allò que podem aconseguir units."

 

 

ARXIVAT A:
AlemanyaUnió Europea
Anar al contingut