La majoria dels detinguts per multireincidència no entren a presó (Mossos d'Esquadra)

283 lladres reincidents acumulen més de 2.200 detencions el 2022 a Barcelona

En total estan implicats en més de 5.500 delictes, la majora robatoris violents i furts

Redacció / ACNActualitzat

L'any passat es va detectar 283 delinqüents multireincidents a Barcelona, que havien estat implicats en un total de 5.602 fets. Tot i això, el nombre de multireincidents el 2022 s'ha reduït un 25% respecte a l'any anterior.

De mitjana, els Mossos d'Esquadra els van detenir 8 cops cadascun, 2.270 vegades en total. Principalment, es tracta de robatoris violents i furts, tot i que aquests delictes van a la baixa si els comparem amb les dades d'abans de la pandèmia.

Segons la policia, els canvis del Codi Penal per endurir les penes i poder empresonar els reincidents encara no dona el resultat esperat. La majoria dels detinguts per multireincidència no entren a presó.

També cal tenir present que, si la policia deté el lladre i recupera l'objecte robat, el delicte queda en grau de temptativa, amb menys càrrega processal.

Les zones més afectades de la ciutat pels furts i robatoris al carrer són el centre de la ciutat, el front marítim, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris, i les franges en què es cometen més delictes, el vespre i la nit.

Les dades corresponen al Pla d'Acció Tremall, la resposta dels Mossos contra la multireincidència, i el cos policial les ha donat a conèixer en una roda de premsa aquest dimecres.

Els Mossos han donat a conèixer les dades aquest dimecres en una roda de premsa (ACN / Laura Fíguls)


Els més actius

Els cinc multireincidents més actius a la ciutat han estat detinguts 117 vegades en total i entre tots acumulen 178 antecedents.

El primer d'aquesta llista ha estat detingut 25 vegades i té 52 antecedents. Només dos d'aquests cinc han ingressat a la presó i un tercer s'hi va estar uns dies.

El perfil dels detinguts és majoritàriament el d'un home d'entre 18 i 25 anys. Dels 283 detinguts el 2022 només hi ha 9 dones.

La cap dels Mossos d'Esquadra a Barcelona, la comissària Marta Fernández, ha indicat que una part dels lladres multireincidents són oportunistes i pernocten a Barcelona, mentre que una part més minoritària té una alta mobilitat i s'hi desplaça per delinquir i estan més organitzats.

La comissària ha puntualitzat que els furts i robatoris comesos per lladres multireincidents no se circumscriuen a la ciutat de Barcelona, sinó que és un "fenomen transnacional" que afecta capitals d'arreu del món, molt lligat al turisme i a les aglomeracions.

Els Mossos també adverteixen que durant els esdeveniments internacionals, com les fires, aquest tipus de delictes augmenten.

La policia també ha observat que alguns dels multireincidents comencen a modificar l'activitat delinqüencial i passen de cometre furts o robatoris violents al carrer a robatoris amb força, sobretot en establiments.

Menys que abans de la pandèmia

El 2022 es van denunciar 94.826 furts, un 26,9% menys que el 2019 (129.713), i 11.188 robatoris amb violència a la via pública, un 13,3% menys respecte a l'any just abans de la pandèmia (12.909).

La comissària Fernández ha afirmat que la multireincidència és una de les "prioritats" del cos i ha assenyalat que els robatoris al carrer generen "por, victimització i sensació d'inseguretat", i encara més actualment, quan tenen molta difusió, considera.

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut