Tamara Ecclestone, hereva de l'antic amo de la Fórmula 1, en una imatge de 2013
Tamara Ecclestone, hereva de l'antic amo de la Fórmula 1, en una imatge de 2013
Londres

28 anys de presó per robar 30 milions a Tamara Ecclestone, Lampard i altres celebritats

Un tribunal britànic ha condemnat tres homes que el 2019, en 13 dies, es van endur joies, objectes de valor i diners de tres mansions a Londres

Juli Rodés AlmerActualitzat

Més de 28 anys de presó, en total, per als tres autors de robatoris en mansions de Londres realitzats amb tretze dies de diferència el desembre del 2019.

En pronunciar sentència, el jutge Martin Edmunds, del tribunal d'Isleworth, a l'oest de Londres, ha remarcat que els condemnats van causar danys materials i psicològics a les seves víctimes a partir d'una trama "comparable al que es veu en pel·lícules de Hollywood", però "malauradament això és la vida real".

Els condemnats són tres homes, Jugoslav Jovanovic, de 24 anys, Alessandro Maltese, de 45, i Alessandro Donati, de 44.

L'1 de desembre del 2019 Janovic, que havia arribat a Londres tot just el dia abans, va irrompre al domicili del futbolista Frank Lampard, llegenda del Chelsea, i la seva dona Christine, quan la parella era fora de casa.

Se'n van endur joies i rellotges d'alta gamma valorats en un total de més de 70.000 euros.

Fotografia de l'exfutbolista del Chelsea Frank Lampard penjada a l'exterior de Stamford Bridge aquest novembre (Reuters/David Klein)

Christine Lampard va explicar que des d'aleshores tenia molta por de quedar-se sola a casa, on no se sentia segura.

El 10 de desembre, el grup de lladres van assaltar la mansió on havia viscut el multimilionari Vichai Srivaddhanaprabha, propietari del Leicester City, mort l'octubre del 2018 en un accident d'helicòpter.

La família va explicar que des d'aleshores havien deixat la casa sense tocar-ne res.

Homenatge a Vichai Srivaddhanaprabha, expropietari Leicester a l'exterior de l'estadi King Power aquest octubre (Reuters/Paul Childs)

En aquest cas, fonts de la investigació expliquen que la propietat va ser "saquejada" pels lladres, que van obtenir un botí de vuit rellotges d'alta gamma i 400.000 euros en metàl·lic.

Se sap que van celebrar-ho sopant en un restaurant de sushi a prop dels magatzems Harrods, on van demanar una ampolla de xampany de 900 lliures.


Gairebé 30 milions d'euros al domicili de Tamara Ecclestone

Tres dies més tard, els tres condemnats van aconseguir evitar les fortes mesures de seguretat que protegien la mansió de Tamara Ecclestone, hereva de l'antic amo de la Fórmula 1, on vivia amb el seu marit, Jay Rutland, i la seva filla de 5 anys.

Tots tres havien sortit de viatge aquell matí per passar les vacances de Nadal a Lapònia.

La propietat està situada a Kensington Palace Gardens, un dels carrers més exclusius del món, on també viuen Roman Abramovic, propietari del Chelsea, i el sultà de Brunei. També hi ha les ambaixades de França, Rússia i Israel.

És a tocar del palau de Kensington, residència de diversos integrants de la família reial britànica.

Mentre Jovanovic vigilava, Maltese i Donati van aconseguir accedir-hi des del jardí del darrere juntament amb Daniel Vukovic, de 44 anys, oncle de Jovanovic, encara en cerca i captura.

Fonts de la investigació expliquen que l'alarma estava desconnectada perquè a la casa hi havia dos vigilants, però que un havia sortit a comprar menjar. El fiscal Timothy Cray va declarar que "sembla que els lladres van tenir sort".

En una hora van obtenir unes 400 joies i altres objectes de valor i grans quantitats de diners en metàl·lic per un valor total de 29,5 milions d'euros.

Segons la policia, seria una xifra rècord en un robatori en un domicili particular.

Rutland va afirmar que arran del robatori es van qüestionar tothom al seu voltant per la suposició que el robatori només es podia cometre amb coneixements interns.

Després d'haver comès els tres robatoris, els lladres van fer grans despeses als magatzems Harrods, abans de marxar del Regne Unit el 18 de desembre.

Tots tres van ser detinguts el 2020 a Itàlia i extradits per ser jutjats al Regne Unit, on van declarar-se culpables.

Jovanovic ha estat condemnat a 11 anys de presó per conspiració per robar, per blanqueig de capital i per conversió de béns d'origen criminal.

Maltese i Donati han estat condemnats a 8 anys i 9 mesos de presó cadascun, pel delicte de conspiració per robar.

Jovanovic, Maltese i Donati, als quals també s'atribueixen altres robatoris semblants comesos en altres països europeus, podran complir la seva condemna a Itàlia.

Vukovic encara està pendent de ser extradit des de Sèrbia cap al Regne Unit, que l'ha reclamat per jutjar-lo. Una investigació de la BBC va revelar que té almenys 19 identitats diferents.

Pel que fa al boti de més de 30 milions d'euros, la majoria dels diners, les joies, els rellotges d'alta gamma i altres objectes de valor encara no han pogut ser recuperats.

ARXIVAT A:
Regne UnitPolicial
Anar al contingut