27-O: La cronologia dels fets

Actualitzat

La declaració del 10 d'octubre

L'1 d'octubre no hi havia ni guió ni consens per a la gestió del postreferèndum. Però calia tirar endavant. I el següent pas es va fer al Parlament. Entre dubtes, tensió i por de fer un pas en fals, Carles Puigdemont feia el "Sí, però no":

"Assumeixo el mandat del poble que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república."

 

I deu segons després:

"I amb la mateixa solemnitat, proposem que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d'independència per tal que les properes setmanes emprenguem un diàleg."

 

 

Els dies posteriors

Els dies posteriors, comença un intercanvi de cartes entre Puigdemont, que insisteix en el diàleg, i Rajoy, que demana claredat abans del 155: hi havia hagut declaració o no? Els terminis s'acaben i el president del govern espanyol engega motors per intervenir la Generalitat.

Puigdemont respon convocant un ple per decidir al Parlament el pròxim moviment. Però no era clar si declararia la independència o es convocarien eleccions.

Pablo Casado, aleshores vicesecretari general de comunicació del PP, deia:

"Unes eleccions anticipades a Catalunya no paralitzen la tramitació de l'article 155".

Amb tot, el rum-rum electoral es va mantenir durant tres dies d'infart. Tres dies d'anades i vingudes, de reunions. Què passava? Ningú parlava.

I, el dia 26 d'octubre, Puigdemont decideix anar a eleccions. Crisi al govern i indignació dels independentistes al carrer i a les xarxes. Fins que el president compareix i, pressionat i sense el compromís per escrit del govern espanyol que paralitzava el 155 si convocava les eleccions, anuncia la decisió final:

                  "No hi ha cap d'aquestes garanties que justifiqui la convocatòria d'eleccions al Parlament."

 

La declaració del 27... i el 155

El migdia del 27 d'octubre del 2017, comença el ple al Parlament. Una hora de debat i arriben les votacions. L'última, a les 3 de la tarda: la declaració d'independència. Es va fer amb vot secret i sense la presència a l'hemicicle dels diputats de Ciutadans, PSC i PP. La proposta es va aprovar. La presidenta Carme Forcadell ho anunciava:

"Queda aprovada per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 vots en blanc."

 

Minuts després, a les escales del Parlament, Carles Puigdemont afirmava:

"Venen hores en què a tots ens pertocarà mantenir el pols d'aquest país, del nostre país. De mantenir-lo, sobretot, en el terreny de la pau, en el terreny del civisme i en el terreny de la dignitat."

 

Al mateix temps, el Senat debatia i votava l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Amb el vistiplau de la cambra alta sota el braç, es va reunir el Consell de Ministres i, en roda de premsa, Mariano Rajoy en detallava les conseqüències:

"Cessament del president de la Generalitat de Catalunya; cessament del vicepresident de la Generalitat de Catalunya i de la resta de consellers del govern autonòmic. He dissolt el Parlament i el pròxim 21 de desembre se celebraran eleccions en aquesta comunitat autònoma."

 

I Puigdemont sortia per últim cop del Parlament. El dilluns següent, feia la primera roda de premsa des de Brussel·les. Era la fi d'una etapa política i l'obertura d'una altra, plena d'interrogants.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut