26M: La batalla de Barcelona

Bernat RexachActualitzat

Ada Colau té el repte de mantenir l'alcaldia que va guanyar, contra pronòstic, fa quatre anys al capdavant de Barcelona en Comú.


Però, més enllà de consolidar el seu programa, l'alcaldessa es juga bona part del projecte de la seva força política a Catalunya, que té en aquest Ajuntament el seu gran bastió.

Colau no amaga la seva voluntat de pactar amb ERC i el PSC, tot i que les relacions amb els socialistes van quedar malparades després de la seva expulsió del govern:

Ada Colau: "Nosaltres som clars i diàfans. Acords de govern estables en farem amb forces d'esquerres, i, per tant, som garantia d'un govern progressista."


Ernest Maragall torna a l'Ajuntament amb ERC

L'actual cap de llista d'ERC, Ernest Maragall, té molta més sintonia amb Ada Colau que el seu predecessor, Alfred Bosch.


Maragall torna, amb Esquerra, a un ajuntament que coneix molt bé de la seva etapa socialista, i on gairebé tothom reivindica el llegat del seu germà.

Ha sumat comuns díscols, com Elisenda Alamany, i se sent reforçat després de la victòria d'Esquerra a les generals:

Ernest Maragall: "El nostre projecte per Barcelona, diguem-ho ben clar, serà inequívocament progressista i de ple compromís republicà."


Junts per Catalunya, amb Joaquim Forn i Elsa Artadi

Maragall lluitarà per l'hegemonia independentista amb l'antic espai convergent, que fa només quatre anys governava Generalitat i Ajuntament, i que ara està en reconstrucció.


Amb l'empresonat Joaquim Forn i Elsa Artadi, que travessava la plaça Sant Jaume en una jugada arriscada, Junts per Catalunya busca remuntar les enquestes.

Artadi centra les seves crítiques en Ada Colau:

Elsa Artadi: "Qui ens deia "sí que es pot" després resulta que ens ha dit "és que no puc, és que no em deixen..."


Manuel Valls, de la mà de Ciutadans

Un altre moviment aventurat és el que ha fet Manuel Valls. L'ex-primer ministre francès busca una segona vida política, ara a Barcelona.

Sota el paraigua de Ciutadans, i acompanyat de Celestino Corbacho, un altre exsocialista com ell, Valls proposa un gran pacte contra Colau i l'independentisme, i ven ordre:

Manuel Valls: "De cap manera podem permetre que el nom de Barcelona s'associï als narcopisos, al top manta o a la delinqüència."


Jaume Collboni i l"efecte Pedro Sánchez"

El PSC va passar de governar Barcelona durant tres dècades a tenir quatre regidors. Ara, espera que l"efecte Pedro Sánchez" el catapulti. Jaume Collboni, que repeteix com a cap de llista, marca distàncies amb Colau, però també amb Valls, a qui recorda el pacte de PP i Ciutadans amb Vox a Andalusia.

Jaume Collboni: "L'ambaixador del pacte de la vergonya es diu Manuel Valls. Aquest és l'ambaixador del pacte de la vergonya!"


Relleu al capdavant del PP

El PP corre el risc de quedar-se fora de l'Ajuntament, un fet que només va passar el 1979. Ho intentarà evitar el vehement empresari Josep Bou, relleu de l'històric Alberto Fernández Díaz.

Josep Bou: "De la mà de Barcelona, amb Catalunya i en el camí d'Espanya!"


La nova llista de la CUP

Com ja és habitual, la CUP presenta una llista totalment renovada, on no hi ha cap de les cinc persones que fins ara han ocupat les tres cadires de regidor. La nova cap de llista és Anna Saliente:

Anna Saliente: "Plantejar una candidatura en clau de ruptura, en clau anticapitalista i en clau netament independentista."


La incògnita Graupera

Entre els que no tenen representació, hi ha la incògnita de Jordi Graupera, que encapçala una quarta llista independentista després de guanyar unes primàries avalades per l'ANC.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut