S'hi han apuntat 25 diputats del Parlament
S'hi han apuntat 25 diputats del Parlament (CCMA)

25 diputats s'apunten al primer curs d'aranès al Parlament

Malgrat que és llengua oficial a la cambra, l'ús de l'aranès és gairebé simbòlic en l'activitat parlamentària

Montse Bassa i Alemany
TEMA:
Parlament de Catalunya

L'aranès és llengua oficial al Parlament, igual que el català i el castellà. S'hi tradueixen les lleis i els textos més importants que aprova la cambra i hi ha el compromís de mantenir una relació amb les institucions araneses.

Tot i això, l'ús de l'aranès és molt reduït, sovint simbòlic, al Parlament. Quan té més presència és en les legislatures que hi ha algun diputat de la Vall d'Aran que fa intervencions en aranès al ple o a les comissions.

Durant uns quants dies, una sala del Parlament es converteix en una aula per una estona. En el curs, de 15 hores lectives, hi participen 25 diputats de quatre grups parlamentaris: Esquerra, Junts, Ciutadans i els comuns.

El curset són 15 hores lectives
El curs d'aranès són 15 hores lectives (CCMA)

Aprendran a tenir una base fonètica, per poder llegir un text, fer una presentació o dir frases bàsiques en aranès. Els que s'hi han inscrit --tots ells voluntàriament-- ho fan perquè tenen motivació per les llengües i interès per la cultura aranesa.

"Vaig estudiar Filologia Catalana i llengua de signes catalana i tenia una assignatura pendent, que era l'aranès", explica Mònica Sales, de Junts. Pel diputat republicà Pau Morales, "es vetlla pels drets de l'aranès, però no se'n fa prou ús".

Una altra de les diputades que fan el curs, Anna Grau, de Ciutadans, considera que la Vall d'Aran "és un territori on la diversitat lingüística està molt més ben regulada que en el conjunt de Catalunya".

Segons la professora, Montserrat Pedarrós, els seus alumnes "arriben molt motivats i interessats i s'ho prenen seriosament".

El curs té una part telemàtica on treballen aspectes de la cultura aranesa
El curs té una part telemàtica on treballen aspectes de la cultura aranesa (CCMA)

El curs està finançat íntegrament pel Parlament i és una iniciativa de l'Oficina d'Aran, que des del 2009 fa d'enllaç entre les institucions araneses i la cambra catalana. Hi ha una part presencial i una altra de telemàtica. El Conselh Generau d'Aran ha facilitat el material pedagògic que fan servir els diputats.

Els primers resultats, els podeu veure aquí:

 

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut