El TSJC constata que la nova legislació impossibilita el compliment de la sentència que obliga a fer el 25% de classes en castellà a totes les escoles i instituts catalans

25% de castellà: el TSJC veta Òmnium i la USTEC però accepta Hablamos Español en el procés

Encara queda per resoldre el recurs de la Generalitat en què al·lega que no pot aplicar la decisió perquè la llei ha canviat

Ferran Vila / Ferran MorenoActualitzat

La secció 5 de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya rebutja en una nova interlocutòria que Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua i el sindicat USTEC puguin formar part del procés judicial pel 25% de castellà.

En una resolució de tres magistrats contra dos, el tribunal no els accepta perquè considera que no han estat perjudicades per la resolució del 25% o que el seu àmbit d'acció és massa genèric. En el cas d'Òmnium, per exemple, diu que no treballen específicament en el règim lingüístic del sistema educatiu.

Pel que fa a Plataforma per la Llenga i la USTEC, justifica excloure-les pel fet que "no s'ha qüestionat la posició del català com a llengua normalment utilitzada" i, per tant, "no s'aprecia que aquestes dues entitats ostentin la condició de persones afectades, perquè no s'han menyscabat ni perjudicat els seus drets".

També ha deixat fora del procediment la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, l'AMPA Total-CEIP Joaquim Abril, de Sant Fost de Campsentelles, i l'entitat Convivència Cívica Catalana.

En canvi, accepta l'associació Hablamos Español i reitera que poden formar-ne part l'Assemblea per una Escola Bilingüe i un pare, Rafael Arenas García, que també ha pres part en el procediment. En el cas d'Hablamos Español, el TSJC recorda que els seus estatuts fan referència a la promoció i defensa dels drets lingüístics dels hispanoparlants.

I sobre el cas del pare, apunta que "sent progenitor de dos menors en edat escolar, com a usuaris del servei públic d'educació, ha de considerar-se beneficiat o perjudicat". Arenas és catedràtic de Dret Internacional i va ser president de Societat Civil Catalana entre el 2015 i el 2016.

El conseller d'Educació ha anunciat en una entrevista al "Tot es mou", de TV3, que faran un recurs de cassació al Tribunal Suprem contra aquesta nova resolució del TSJC.

Encara queda per resoldre, però, l'escrit en què la Generalitat pretén justificar que no pot aplicar el 25% de castellà després dels últims canvis que hi ha hagut a la legislació catalana.

El TSJC també manté que no va extralimitar-se a l'hora d'obligar el conseller a dictar instruccions per garantir el compliment de la sentència, "encara més quan s'exigeixen una vegada s'ha constatat la manca de compliment de la sentència".

 

ARXIVAT A:
Català Educació
Anar al contingut