Berlín

25 anys sense el mur de Berlín

El 9 de novembre de 1989 s'iniciava el procés per obrir nous passos fronterers que facilitaven la lliure circulació dels ciutadans de Berlín Oriental i Berlín Occidental i el mur començava a caure

Blanca UrgellActualitzat

El mur de Berlín feia gairebé 160 quilòmetres i encerclava el Berlín Occidental. Des del 13 d'agost de 1961 fins al 9 de novembre de 1984 va ser un clar símbol de la guerra freda. La seva caiguda va significar no només la normalització d'una ciutat que havia estat 23 anys dividida, sinó també la reunificació d'Alemanya.

Durant aquest temps de divisió, uns 5.000 alemanys van aconseguir passar al Berlín Occidental i gairebé uns 400 van morir buscant la llibertat. Algunes de les persones que van patir els horrors de la Stasi, la policia política de l'RDA, encara esperen que es faci justícia. Diuen que s'han fet molt pocs judicis i que ningú ha estat sentenciat. Amb aquests resultats consideren que és molt difícil que un estat de dret es pugui enfrontar a una dictadura.

Com va caure el mur

El líder durant molt temps de l'Alemanya Oriental, Erich Honecker, dimitia el 18 d'octubre de 1989, i era reemplaçat uns dies més tard per Egon Krenz. Honecker havia dit que el mur continuaria aixecat "cent anys més", però s'equivocava.

Amb Krenz, els fets es van precipitar i després de la gran manifestació del 4 de novembre a Alexanderplatz, al Berlín Est, va començar el que es coneix com la caiguda del mur. El 9 de novembre de 1989 es considera, doncs, un dia històric.

Es van obrir les fronteres per a tots els berlinesos sense excepció. En els dies següents, els ciutadans, tant del Berlín Occidental com Oriental, van començar a participar en el "desmuntatge" simbòlic del que havia estat la gran construcció que dividia la ciutat, i que fins i tot havia portat diversos berlinesos fins a la mort.

De fet, molts berlinesos proveïts de pics s'arribaven al mur per aconseguir-ne un trosset i emportar-se'l de record. Les autoritats van construir nous passos fronterers que facilitaven la lliure circulació dels ciutadans, un sistema de mobilitat que va funcionar fins a mitjans de 1990. El mur es va anar enderrocant.

Ara, del mur en queden fragments dispersos per la ciutat, són la memòria històrica del que va passar fa 25 anys. És el record inesborrable per als que ho van viure.

Activitats a Berlín per commemorar el dia 9 de novembre

Berlín s'ha vestit de festa per commemorar aquell dia de fa 25 anys i s'han organitzat diverses activitats culturals per celebrar les noces de plata. S'ha inaugurat una exposició permanent del Memorial del Mur. També s'ha fet un concert a la sala Berliner Ensemble, abans Teatre Bertolt Brecht.

A la porta de Brandenburg. han tingut lloc les celebracions anomenades "La valentia de la llibertat".

L'orquestra de la Staatskapelle, sota la direcció de Daniel Barenboim, ha fet un concert al migdia. I a la tarda, artistes de rap, rock i pop han celebrat un homenatge per a les "víctimes del mur", les que van morir quan intentaven trobar la llibertat a l'altre costat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut