Barcelona

25 anys de la mort de Josep Tarradellas

Tarradellas va ser president de la Generalitat a l'exili i, després de la mort de Franco, va formar el primer govern, que va supervisar la redacció de l'Estatut d'Autonomia del 1979. A Cervelló, la seva localitat natal i on està enterrat, s'ha fet un ofrena floral per commemorar la data.

RedaccióActualitzat
Aquest 10 de juny fa 25 anys de la mort de Josep Tarradellas, el 125è president de la Generalitat i figura clau en la recuperació de la Generalitat després de la mort de Franco. Va néixer a Cervelló el 1899 i va morir el 1988, quan tenia 89 anys.

"Ciutadans de Catalunya: ja sóc aquí". Amb aquestes històriques paraules, Josep Tarradellas va posar fi a l'exili i va tornar a Barcelona deu anys abans de morir. Era el 1977. Havia hagut de marxar després de ser conseller en cap i de Finances del president Lluís Companys. L'any 1954 va succeir el president Josep Irla a Mèxic. Es va instal·lar al municipi francès de Saint-Martin-le-Beau i va exercir com a president de la Generalitat a l'exili, sempre en contacte amb alguns seguidors a l'interior, però lluny de l'oposició antifranquista. Sempre amb la mentalitat de tornar i de fer-ho com a president, com ha assegurat Josep Maria Bricall, conseller de la Generalitat provisional. Bricall, en aquest sentit, explica que tot el que va fer en la seva vida personal anava lligat al fet de tornar, per exemple "la hipoteca i la venda d'allà on vivia només s'explica perquè pensava que la seva estada allà seria transitòria".

Quan va tornar, l'any 1977, va tenir clar que Madrid havia de reconèixer la legitimitat del seu càrrec i de la institució de la Generalitat. Per això va cultivar la relació amb Adolfo Suárez. Els pactes amb Madrid, però, no van agradar a tothom. A Catalunya uns li retreuen que aquest pacte s'hagués fet sense tenir en compte ni l'Estatut del 32 ni l'opinió dels polítics aplegats en l'Assemblea de Catalunya. Però altres defensen que va ser l'individualisme de Tarradellas el que va convèncer Madrid d'acceptar el retorn de la Generalitat.

L'encarregat dels actes del retorn de Tarradellas, Pere Portabella, ha explicat que tot té preu, i el que es va haver de pagar amb els pactes amb Madrid va ser el fet d'utilitzar Tarradellas "per no fer possible un govern d'esquerres aquí" i crear un govern d'unitat diluït.

Ja instal·lat a Barcelona, Tarradellas va posar en marxa una Generalitat provisional que va obrir la porta a la institució actual. Tarradellas va ser president de la Generalitat 26 anys. D'aquests, dos i mig a Catalunya. Es va retirar l'any 1980, amb l'Estatut d'Autonomia del 1979 aprovat.

Acte d'homenatge

Més d'un centenar de persones s'ha aplegat al cementiri de Cervelló per homenatjar el president de la Generalitat restablerta. Hi eren tots els partits catalans llevat de Ciutadans. L'expresident Pasqual Maragall ha estat l'únic successor de Tarradellas present. En nom del govern, hi ha assistit el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que ha relacionat el moment polític actual amb el retorn de Tarradellas a Catalunya. "Ni Catalunya ni la Generalitat són un invent", ha dit Homs, que ha recordat que quan Tarradellas va exclamar el "ja sóc aquí", la Constitució encara no havia nascut. Homs ha destacat la voluntat "obsessiva" de Tarradellas per restituir el govern català i el "sentit de la dignitat" del president i la seva "determinació".

A l'acte, en què s'ha fet una ofrena floral, hi han assistit també l'alcalde de Cervelló, la localitat natal de Josep Tarradellas i on està enterrat, i el fill del president, Josep Tarradellas Macià. Aquest últim ha agraït l'homenatge que les institucions del país i de la ciutat han fet al seu pare i ha recordat el dia que el van enterrar, ara fa 25 anys. Va ser una "gran emoció veure tota la gent pel carrer i també tot el món polític català i espanyol, que vivien un moment de gran unitat i respecte pel meu pare. Aquell dia vaig ser molt optimista pel futur del país. Espero que aquest esperit continuï", ha afegit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut