24 anys de presó per anar sense vel pel carrer a l'Iran: nova condemna a una activista
Saba Kord Afsahari es va sumar al moviment #WhiteWednesdays

24 anys de presó per anar sense vel a l'Iran: nova condemna a una activista

Amnistia Internacional va engegar una campanya fa pocs dies per la sentència contra tres dones més que van protestar per l'obligació de portar el hijab

Núria VidalActualitzat

L'activista iraniana Saba Kord Afshari ha estat condemnada a 24 anys de presó. El seu delicte, anar pel carrer sense el vel que imposa la llei islàmica. L'acció forma part del moviment #WhiteWednesdays i és una forma de protesta contra l'obligarietat de vestir el hijab.

Tres altres activistes van ser condemandes a mitjans d'agost per anar sense vel i repartir flors al metro de Teheran el Dia Internacional de les Dones. En total, el tribunal els va imposar penes de 55 anys de presó, entre Monireh Arabshahi i Yasaman Aryani, mare i filla, i Mojgan Keshavarz.

Amnistia Internacional va denunciar els fets i va engegar una campanya perquè s'enviessin cartes al cap de la justícia iraniana, Ebrahim Raisi.


Amb Afsahari, ja són 13 les dones condemnades a l'Iran per actes de desobediència civil des del gener del 2018, tal com denuncia l'organització de defensa dels drets humans d'aquest país:

 

Afshari, condemnada per "difondre la prostitució"

El Tribunal Revolucionari de Teheran l'ha condemnat per "difondre la prostitució traient-se el vel i anant pel carrer sense". També se li atribueix un delicte de "propaganda contra l'estat i associació i conspiració contra la seguretat nacional". 

La jove va ser detinguda fa un any i acabava de sortir de la presó. A Afshari l'havien detingut per primera vegada el 2 d'agost del 2018 durant unes protestes estudiantils a Teheran. En aquella ocasió, va ser condemnada a un any de presó per "desordres públics".

El febrer del 2019 va ser alliberada fins l'1 de juny, quan la van tornar a detenir acusada de propaganda contra l'estat.

Organitzacions de drets humans com el Consell Nacional de la Resistència de l'Iran denuncien que la Guàrdia Revolucionària Iraniana la va pressionar per arrencar-li una confessió. En no aconseguir-ho, van detenir també la seva mare, Raheleh Ahmadi, també per pressionar-la.

 

Diversos missatges amb l'etiqueta #SabaKordafshari donen suport a la jove a les xarxes socials

 

El moviment #WhiteWednesdays

Afsahari i la seva mare es van sumar al #WhiteWednesdays, un moviment de protesta feminista per alliberar-se del hijab. Les dones iranianes pengen vídeos a les xarxes socials d'elles mateixes caminant pels carrers de Teheran sense el vel i animen les altres dones a fer el mateix.

La creadora del moviment, la periodista activista dels drets humans Masih Alinejad, s'ha fet ressò a Twitter de la nova condemna i critica el silenci de la comunitat internacional:

 


55 anys per a tres activistes per negar-se a portar el vel

Aquesta condemna ha coincidit amb el judici, aquesta setmana, contra tres altres activistes. En aquest cas, se les ha acusat d'haver-se tret el hijab i repartit flors al metro de Teheran amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març.

Les imatges es van viralitzar a les xarxes socials i la periodista Alinejad, que es troba a l'exili, va denunciar de nou la passivitat del món davant del que passa a l'Iran. "A qualsevol altre lloc del món, se les lloaria pel seu activisme. Món, sigues la seva veu", va reclamar en aquesta piulada:

Organitzacions humanitàries com Amnistia Internacional i diferents experts de les Nacions Unides també van reaccionar:


Arabshahi i la seva filla Aryani van ser condemnades a 16 anys de presó cadascuna, i Keshavarz, acusada també d'"insults a les santedats islàmiques", va rebre una pena de 23 anys de presó.

Durant el judici no van poder entrar els advocats de les tres activistes i tampoc van tenir accés al sumari. El magistrat els va arribar a cridar: "Us faré patir a totes!"

El mateix jutge, Mohammad Moghiseh, va condemnar el passat 24 d'agost la periodista Mourdia Amiri a 10 anys i 6 mesos de presó i 148 fuetades per la promoció d'una manifestació de treballadors l'1 de maig.

ARXIVAT A:
IranFeminisme
Anar al contingut