Barcelona

24.000 pacients superen el temps d'espera garantit per ser operats

Prop de 24 mil persones superen el termini màxim de sis mesos per ser operats d'alguna de les 14 intervencions quirúrgiques garantides en temps, segons ha informat el Departament de Salut. Les llistes d'espera per a les intervencions quirúrgiques creixen d'un 6% respecte a l'any anterior, segons el balanç del Servei Català de la Salut. Tot i això, baixa lleugerament el temps mitjà d'espera i augmenta el nombre d'intervencions.

RedaccióActualitzat

Prop de 24.000 pacients a Catalunya superen el mig any d'espera per poder ser operats. Concretament, 23.825 persones estan per sobre d'aquest termini per sotmetre's a alguna de les 14 intervencions quirúrgiques garantides en temps, segons ha informat el Departament de Salut. Les llistes d'espera el 2013 s'han incrementat d'un 6% respecte a l'any anterior, però ara es tarda lleugerament menys a ser operat i augmenten el nombre d'intervencions. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha comparegut en comissió aquest matí al Parlament per fer balanç dels resultats de l'atenció sanitària.

A Catalunya hi ha 75.000 persones pendents que els operin d'aquelles 14 intervencions garantides, això vol dir que no poden sobrepassar el mig any d'espera. No s'hi inclouen en aquesta llista les operacions urgents, ni oncològiques ni tampoc cardíaques. D'aquestes persones, 23,825 ja porten esperant més i, fins i tot, bastant més de 6 mesos. Aquesta llista preocupa i no se n'amaga el conseller, que es compromet a no escurçar-la en temps d'espera.

Les 14 patologies amb temps garantit són les cataractes, varices d'extremitat inferior, reparacions d'hèrnia inguinal, colecistectomia, artroscòpia, operacions de pròstata, alliberament del canal carpiana i altres, operacions d'amígdales i adenoides, circumcisió, inserció o recanvi de pròtesi de maluc, inserció o recanvi de pròtesi de genoll, histerectomia, reparacions del dit del peu i operacions de quist pilonidal.

El temps mitjà d'espera ha baixat a gairebé 4 mesos i mig -4,45 mesos-, quan l'any anterior era superior -4,61-. Durant el 2013 es van intervenir quirúrgicament 151.009 persones, 3.834 més que l'any passat, xifra que significa un increment del 2,6% de les operacions garantides. Boi Ruiz també ha volgut destacar que el 70% dels malalts que sol·liciten visita a l'atenció primària han d'esperar, com a molt, dos dies.

Segons el conseller, la culpa de les llistes d'espera no correspon només a la crisi econòmica: "El problema de fons del nostre sistema és el subfinançament crònic al qual ha estat sotmès històricament". Una lectura que comparteix a mitges l'oposició. Finançament insuficient, diuen els grups d'esquerra, i sobretot a les retallades que han provocat tancament de plantes, de quiròfans i a la supressió de llits. Sigui el que sigui, l'oposició ha qüestionat el sistema de comptabilitzar aquestes llistes d'espera, No se les creuen, diuen. Algun grup ha parlat fins i tot de llistes d'espera "B". Un extrem que el conseller ha negat amb rotunditat.

Boi Ruiz ha fet una crida als ciutadans perquè denunciïn si han estat víctimes de la il·legalitat comesa per alguns metges, segons denuncia l'oposició, que als mateixos hospitals públics deriven pacients a la seva consulta privada per evitar-se l'espera.

 

 

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut