23 municipis aposten per una nova ruralitat recuperant una ruta de la transhumància

L'antic camí ramader que connecta Taüll amb Linyola és d'on ha nascut la iniciativa

Carolina GiliActualitzat

L'Ajuntament de Linyola aposta per un nou model de desenvolupament territorial, al qual s'han sumat els 23 municipis de 4 comarques per on passa l'antic camí ramader que connecta Taüll, a l'Alta Ribagorça, i Linyola, al Pla d'Urgell.

La recuperació d'aquesta cabanera transversal que uneix el Pirineu i la Plana esdevé l'eix vertebrador cap a una nova ruralitat que permeti recuperar ramats i alhora promoure recursos naturals, paisatgístics i turístics.

Mapa del camí ramader de Taüll a Linyola

Jordi Navarra, alcalde Sant Esteve de la Sarga, explica que és un lligam de la Plana amb el Pirineu.

"El Montsec sembla que sigui una barrera que ens separa i hem de fer alguna cosa que ens uneixi perquè al final estem a prop, no estem lluny."

Impulsaran accions per revertir el despoblament rural recuperant ramats i promovent tant els valors culturals i naturals propis com els compartits.

Mireia Burgués, alcaldessa d'Àger, explica que l'objectiu no és turístic, sinó arrelar la gent al territori, apostant perquè vagi gent a viure a Àger i s'hi puguin establir. El fet que hi hagi ramats a Àger seria un fet important per al territori, per la neteja dels boscos i el manteniment de la zona.

Per la seva banda, l'alcalde Linyola, Àlex Mases, explica que les noves necessitats d'aquests espais lliures, del retorn al poble i de plantejar aquesta nova ruralitat, hauran de replantejar aspectes com l'urbanisme, l'habitatge i facilitar les tasques per poder anar als pobles i treballar-hi, com diu "no només que sigui per gaudir i disfrutar perquè tens diners per venir".

Una de les primeres accions per recuperar aquest eix transversal serà la catalogació de la ruta. Les cabaneres són de domini públic, però el seu desús n'ha desdibuixat els trams originals.

La posterior senyalització i neteja d'espais naturals com els que envolten l'estany d'Ivars i Vila-sana permetran posar altra vegada al mapa aquesta ruta mil·lenària.

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut