Un bomber lluita contra les flames que han cremat una casa a Malibu, Califòrnia (Reuters)
Un bomber lluita contra les flames que han cremat una casa a Malibu, Califòrnia (Reuters)

44 morts i 200 desapareguts en els pitjors incendis de la història de Califòrnia

RedaccióActualitzat

Els dos grans incendis que cremen al nord i al sud de Califòrnia, als Estats Units, ja han causat 44 morts i més de 200 desapareguts.

El foc del nord, l'anomenat "Camp Fire", ja ha causat la mort de 42 persones, i s'ha convertit en el més mortífer de la història de Califòrnia.

Va començar dijous al peu de les muntanyes del comtat de Butte, uns 280 quilòmetres al nord de San Francisco.

Des d'aleshores ja ha cremat més de 7.100 habitatges i altres edificis.

 

 

Aquest dimarts, Kory Honea, el xèrif del comtat de Butte, ha explicat que la llista oficial de desapareguts a causa del foc és de 228 persones.

També ha dit que han rebut peticions per investigar el parador de 1.500 persones de familiars que no en sabien res des que van començar els focs. 231 d'aquestes persones desaparegudes han estat trobades sanes i estàlvies.

 

 

Aquest dilluns els bombers han trobat tretze cossos més, vuit dels quals a l'interior d'habitatges.

Al sud, a prop de Los Angeles, l'anomenat "Woolsey fire" ha causat dues víctimes mortals.

A tot l'estat hi ha unes 250.000 persones evacuades de casa seva.

 

 

A banda d'aquests dos grans incendis, a Califòrnia hi ha 14 focs actius més. En total han cremat més de 80.000 hectàrees, una superfície equivalent a la de la Garrotxa.

Al sud les flames han afectat la zona de Thousand Oaks i les mansions de Malibu, on viuen moltes estrelles de Hollywood.

A la zona del sud, a més, la policia ha informat que ha fet diverses detencions per casos de pillatge.

 

 

Tots els focs són molt lluny, encara, de poder-se controlar. Estan continguts en un 25%.

Fa més de 210 dies que a Califòrnia no hi plou de manera significativa.

 

 

La sequera i les altes temperatures que afecten Califòrnia fan que la vegetació serveixi de combustible per alimentar les flames, que alhora es reforcen amb el vent fort i sec que es calcula que bufarà fins aquest dimarts.

Al nord s'hi espera vent de fins a 64 quilòmetres per hora. Al sud, de fins a 113 quilòmetres per hora.

 

 

Un vídeo penjat a Twitter mostra l'angoixant fugida d'un cotxe gairebé atrapat per les flames a Malibu.

 

 

El director dels serveis d'emergències de Califòrnia explicava en una roda de premsa que aquests incendis són dels pitjors que recorden.

"La magnitud de la destrucció que veiem és realment increïble, i trenca el cor només veure-ho. Estem al costat de tots els que es veuen afectats pel foc. Sabem que hi ha hagut ferits i també morts, i encara estem fent el recompte i treballant amb les autoritats locals."

El governador de Califòrnia, Jerry Brown, ha demanat formalment a Donald Trump una declaració de "desastre major".

 

 

Polèmica amb Trump sobre la gestió dels boscos

Es dona la circumstància que Trump havia criticat la gestió dels boscos de Califòrnia i havia amenaçat de retirar l'ajuda que reben de "milers de milions de dòlars".

"No hi ha cap raó per a aquests incendis massius, mortals i costosíssims a Califòrnia, excepte una molt mala gestió dels boscos. Cada any es donen milers de milions de dòlars, amb tantes vides perdudes, tot a causa d'una pèssima gestió dels boscos. Poseu-hi remei o no hi haurà més pagaments federals."

 

 

Les paraules de Trump han estat durament contestades per dues associacions professionals de bombers dels Estats Units.

Harold Schaitberger, president general de l'Associació Internacional de Bombers, les ha qualificades de "temeràries i insultants".

 

 

El president dels Bombers de Califòrnia, Brian Rice, ha assegurat, en una declaració escrita, que les paraules de Trump són "desinformades, inoportunes i degradants".

També les ha qualificat de "perillosament falses", i ha argumentat que, d'una banda, molts focs forestals comencen en zones verdes d'àrees urbanes i que, de l'altra, la majoria de boscos són gestionats pel govern federal, i no per l'estat de Califòrnia.

"Un 60% dels boscos de Califòrnia estan gestionats pel govern federal, i dos terços de la resta estan sota control privat. El govern federal ha elegit desviar els recursos de la gestió dels boscos, no Califòrnia."

 

 

El president, d'altra banda, ha demanat a la població, a través de Twitter, que faci cas de les ordres d'evacuació de les autoritats locals. Ha advertit que el foc avança ràpidament i ha tingut un record per a les famílies afectades.

 

 

 

La majoria de les víctimes són de Paradise, una ciutat de 27.000 habitants al nord de l'estat, arrasada per les flames.

 

 

A Paradise s'han cremat el 90% dels habitatges, la majoria de fusta.

Paradise es va haver d'evacuar a correcuita. Moltes persones no van tenir temps d'agafar les pertinences més bàsiques.

 

 

Tot va passar molt de pressa. De fet, la majoria de víctimes s'han trobat encara dins de les cases o ja als cotxes, quan intentaven fugir del foc.

 

 

ARXIVAT A:
IncendisEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut